Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cum să cumperi o locuință în Moldova? Ce documente sînt necesare pentru aceasta?

14 noi. 2021,, 17:00   Societate
17082 0

Cumpărarea unui apartament este unul dintre cei mai importanți pași din viața unui om. Acest articol conține informații utile despre cum să nu dai greș în alegerea unei locuințe.

Nu vă fie frică să puneți întrebări

Nu vă rușinați să puneți întrebări, chiar dacă vi se par prostești. Trebuie să fiți complet convins că persoana cu care încheieți contractul este absolut sănătoasă, nu este suspectă, nu evită niciodată răspunsul și toate informațiile furnizate de aceasta pot fi ușor verificate.

Dacă unele înțelegeri întîrzie, interlocutorul evită să dea un răspuns sau vă grăbește și începe să vă preseze cumva psihologic - este mai bine să renunțați la lucrul cu el cît mai curînd posibil.
Cumpărarea unui apartament este un pas prea serios pentru a rezolva problemele în grabă și pentru a vă simți inconfortabil.

Ce factori influențează prețul unui apartament?

Primul sau ultimul etaj sînt de obicei oferite la un preț mai mic. De asemenea, apartamentele departe de centrul orașului sînt de obicei mai ieftine, de exemplu, sectorul Rîșcani, Ciocana. Dar asta nu înseamnă deloc că acolo apartamentele sînt mai rele, dimpotrivă, puteți obține o ofertă foarte bună – prețul este același, dar condițiile sînt mai bune, suprafața este mai mare.

De asemenea, prețul imobilului este influențat de cheltuielile de construcție și exploatare, stilul, planificarea spațiului și alte caracteristici. De exemplu, apartamentele din casele de elită create după un proiect de autor sînt mai scumpe decît apartamentele din clădirile standard.


Aveți grijă la ofertele cu un preț mai mic decît media cu mai mult de 20%. De regulă, în astfel de anunțuri este scrisă mențiunea "urgent". Este mai bine să nu luați în considerare astfel de oferte fără a consulta un agent imobiliar de încredere — există riscul de a deveni victimă a infranctorilor.

Alegeți o locație potrivită

Aruncați o privire mai atentă la zona în care este amplasat apartamentul. Dacă există în curte un loc de joacă, dacă nu vor exista probleme cu parcarea mașinii? Atrageți atenția la scara blocului. Dacă pereții și podele sînt curate, ascensoarele noi - toate aceste opțiuni măresc prețul locuințelor, dar să trăiești în astfel de case este de obicei mai confortabil. Evaluați infrastructura zonei - vedeți dacă există în apropiere magazine, spitale, școli, parcuri și stații de transport public, evaluați amenajarea teritoriului. Toți acești factori contribuie la calitatea vieții, iar prezența sau absența lor ajută la luarea unei decizii corecte.

Implicați-vă la maximum

Chiar dacă de problema apartamentului dvs. se ocupă un agent și aveți încredere în el foarte mult, oricum nu ar trebui să lăsați întreaga responsabilitatea pe un străin. În acest apartament veți locui dvs.! Faceți cunoștință cu vecinii, studiați cu atenție situația, aflați de la paznici cine face zgomot noaptea și cine pe cine inundă, ei ar trebui să știe cu siguranță totul.

Atenție, escroci!

Escrocii pot acționa după diferite scheme. Schema lor preferată este să ia un avans. Cel mai adesea aceasta este o sumă mică, iar atunci cînd banii sînt deja în mîinile lor, se găsește, de exemplu, un pensionar a cărui proprietate urmează să o achiziționați. Nimeni nu are de gînd să rupă negocierile și, respectiv, să restituie avansul. Dacă renunțați la înțelegere, atunci, conform legii, mijloacele depuse rămîn la vînzător, iar în caz de litigiu, nu veți putea recupera nimic.

Există și un al doilea scenariu: dvs. lăsați o arvună, iar după semnarea contractului se dovedește că apartamentul este gajat, iar acest gaj trebuie să-l rambursați dvs. Escrocii insistă asupra faptului că acest lucru a fost discutat mai devreme, dvs. refuzați tranzacția – iar arvuna rămîne din nou la vînzător.

În practică, cel mai adesea se folosește avansul, care, spre deosebire de arvună, nu apare în niciun articol din legislația civilă, ceea ce înseamnă că nu este o garanție legală a obligațiilor.

De asemenea, escrocii iubesc să bage pașapoarte și procuri false, precum și bancnote false la returnarea arvunei. Este banal, dar se întîmplă totuși, așa că fiți atenți și discutați fiecare pas cu avocații.

Documente necesare pentru cumpărarea-vînzarea unui apartament

-Documente care confirmă dreptul de proprietate asupra apartamentului ...

-Extras din registrul imobiliar...

-Evaluare imobilului...

-Acrul care confirmă plata impozitelor pe bunuri imobile...

-Facturile pentru serviciile comunale...

-Pașaportul/Certificatul de căsătorie/divorț (la necesitate)

Dacă decideți să cumpărați un apartament prin ipotecă, pregătiți următoarele documente:

- pașaportul;

- certificatul de căsătorie;

- contractul de muncă;

- declarația pe venit.

Dacă cumpărați un apartament într-o clădire nouă

Procurarea unui apartament într-o casă nouă are loc în două etape:

- investiția în dezvoltator și așteptarea construirii casei;

- înregistrarea dreptului de proprietate asupra apartamentului.

Ce documente sînt necesare pentru aceasta?

- pașaport;

- un contract de investiții pentru cumpărarea-vînzare a drepturilor de proprietate este acel contract pe care l-ați încheiat cu dezvoltatorul;

- acorduri suplimentare la acordul de investiții, dacă există;

- actul de primire-predare al apartamentului.

Pentru a vedea mai multe răspunsuri la întrebările arzătoare parvenite pe adresa redacţiei noastre, accesaţi acest link.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?