Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cum să-ți procuri o locuință prin intermediul Programului "Prima Casă"

21 mar. 2022,, 09:43 (reactualizat 26 mar. 2022,, 07:25)   Societate
5681 0

Lansat în anul 2018, programul de stat "Prima Casă" a fost conceput să ofere șansa persoanelor cu venituri mici de a-și procura o locuință, prin accesarea unui credit ipotecar în condiții mai avanajoase. De asemenea, statul este cel care oferă garanție băncii în locul beneficiarului.

În patru ani de la lansare, 7775 de locuințe au fost procurate prin intermediul programului "Prima Casă, suma totală a creditelor acordate de către bănci fiind de 4,24 mlrd. lei.

Care este procedura de urmat în cazul în care doriți să procurați o locuință prin intermediul acestui program, cine este eligibil și ce condiții trebuie întrunite, a explicat pentru Noi.md un expert Victoriabank.

1. Care sînt condițiile de acordare a creditelor ipotecare în cadrul programului „Prima casă”?

Creditul este acordat pe cel mult 25 de ani pentru cumpărarea bunurilor imobile locative amplasate pe teritoriul Republicii Moldova. Suma maximă – 900 de mii de lei. Solicitantul trebuie să dispună de aport propriu de minimum 10% din prețul imobilului. Totodată, prețul bunului imobil nu poate depăși suma de un milion de lei.


2. Ce persoane sînt eligibile pentru programul ”Prima casă”?

De un credit din cadrul programului de stat “Prima casă” pot beneficia toți cetățenii Republicii Moldova care dispun de un domiciliu permanent, sînt angajați în Republica Moldova și au vîrsta cuprinsă între 18 și 50 de ani la data acordării creditului.

3. Ce venit minim ar trebui să aibă o persoană care ar vrea să beneficieze de un asemenea credit?

La achitarea creditului pot participa solidar cu debitorul trei codebitori (soț/soție/rude de gradul 1). Tranșa lunară de achitare a creditului poate constitui pînă la 50% din venitul net al debitorului și al codebitorilor (după caz). sînt acceptate veniturile din salariu, pensie militară, darea în chirie a unor bunuri imobile, remiteri de bani și veniturile obținute din activitatea de antreprenoriat.

Exemplu de calcul:

Pentru un credit în valoare de 300 000 de lei, contractat pe o perioadă de 10 ani, rata lunară maximă va constitui 3,549.25 lei. Suma totală de plată va fi de 615 614.95 lei. Venitul net mediu lunar necesar pentru contractarea creditului – 8 300 lei.

Pentru un credit în valoare de 600 000 de lei, contractat pe o perioadă de 20 de ani, rata lunară maximă va constitui - 4 758.90 lei. Suma totală de plată va fi de 1 142 416.40 lei. Venitul net mediu lunar necesar pentru contractarea creditului – 10 750 lei.

4. Dacă o persoană are un credit activ, nestins de opt luni, poate depune cerere de participare la programul „Prima casă”?

În cazul în care creditul activ al solicitantului nu este un credit obținut în cadrul programului „Prima casă”, aceasta nu este o piedică, dar trebuie să fie respectat gradul de îndatorare pentru debitor, care nu poate depăși 50% din veniturile nete prezentate și se determină ca ponderea obligațiilor totale de plată, decurgînd din creditele existente (toate tranșele lunare spre plată) și veniturile eligibile ale debitorului/codebitorilor (după caz).

5. Odată cu creșterea ratei de bază a BNM, crește și dobînda în cazul creditelor ipotecare?

Rata dobînzii aplicate creditelor imobiliare din cadrul programului „Prima casă” este reglementată de Legea 293 cu privire la programul „Prima casă”, fiind o dobîndă flotantă, formată din Indicele de Referință al BNM (rata medie ponderată a dobînzilor la depozitele noi atrase în monedă națională cu termenul de la 6 la 12 luni) + marja fixă a băncii de 3%.

Indicele de referință aplicat programului este modificat cu o periodicitate reglementată (nu poate fi modificat la orice fluctuații de pe piața financiară) - de două ori pe an (în datele de 1 iulie și 1 ianuarie).

Din momentul lansării programului „Prima casă”, indicele de referință aplicat a înregistrat fluctuații între valorile de 3,38% și 5,75%.

Alte costuri aferente creditului „Prima casă”:

- comision unic la acordarea creditului, în valoare de 1% din suma creditului, datorat băncii;

- comision de garantare, în valoare de 0.25% anual, calculat din soldul creditului, datorat Ministerului Finanțelor.

6. Credit ipotecar în euro, dolari sau lei. Care este mai convenabil și mai sigur?

Victoriabank acordă credite în monedă națională (în lei) clienților Persoane Fizice.

În cazul acordării creditelor în valută, există riscul sporit de curs de schimb, care este determinat la rîndul său de raportul cerere - ofertă. În cazul în care creditul este contractat în altă monedă decît cea în care sînt realizate veniturile, apare riscul valutar. Este posibilă creșterea valorii ratei lunare și a costului total al creditului. Din acest motiv, este recomandată contractarea creditelor în moneda în care sînt obținute veniturile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?