X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Cum luptă poliția împotriva traficului și contrabandei cu droguri în Moldova

18 apr. 2021,, 07:14   Societate
4197 1

În general, lupta autorităților de stat din Moldova împotriva traficului și contrabandei cu droguri în țară poate fi estimată la 5-6 puncte din 10, iar pentru a spori eficiența luptei împotriva acestui rău social teribil, ar trebui de luat o serie de măsuri.

Această opinie a fost exprimată de șeful Direcției Antidrog al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Ion Țurcanu, într-un interviu cu autorii filmului, care a fost lansat pe unul dintre canalele locale de YouTube în cadrul unui proiect special și dedicat problemelor consumului și traficului de droguri în Moldova, transmite Noi.md.

În același timp, el a menționat că problema dependenței de droguri nu este problema poliției, ci o problemă medicală care necesită o abordare diferită, nu una punitivă.

"Sunt necesare măsuri punitive atunci cînd oamenii cîștigă bani pe sănătatea umană. Atunci poliția trebuie să-și facă treaba. Dar, în opinia mea, această problemă are nevoie de o abordare multidisciplinară, dar ea încă nu este dezvoltată în Republica Moldova", a spus Ion Țurcanu.

El a recunoscut că multe cazuri privind traficul și contrabanda cu droguri în Moldova ajung în instanțele de judecată, dar "mor" acolo.


"Instanțele ar trebui să aplice măsuri punitive celor care cîștigă bani pe sănătatea oamenilor. Dar la noi există astfel de situații cînd într-un dosar penal, în care este prevăzută o pedeapsă de la 7 la 15 ani de închisoare, persoană primește 4 sau 5 ani cu suspendare", a spus Ion Țurcanu.

El a reamintit că decizia instanței poate fi contestată, dar rolul poliției se încheie după finalizarea cazului și trimiterea în judecată.

Șeful Direcției Antidrog din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova a menționat că, potrivit statisticilor, în Republica Moldova se comit în fiecare an aproape același număr de infracțiuni legate de droguri. În același timp, 30-40% dintre acestea se referă la tragerea cetățenilor la răspundere penală pentru vînzarea de droguri, iar restul - pentru păstrare de droguri.
Analiza poliției arată că aproximativ 80-90% din numărul total de astfel de cauze penale ajung în instanță. Și există foarte puține cazuri care pot fi întrerupte în Procuratură și nu ajung în instanță. Cu toate acestea, în instanțe se iau decizii disproporționate cu privire la acestea în funcție de cazuri. Astfel, într-un caz se poate da 15 ani de închisoare, iar într-un alt caz similar - o pedeapsă cu suspendare.

Ion Țurcanu a recunoscut că a fost nevoit în repetate rînduri să rețină și polițiști implicați în traficul de droguri în țară sau în "protecția" traficanților de droguri.

Potrivit acestuia, corupția privind acest tip de infracțiune este foarte mare, deoarece sînt implicați mulți bani.

"Oamenii încearcă să facă bani pe sănătatea cuiva și să mituiască poliția, procurorii și judecătorii, doar pentru ca afacerea lor să funcționeze bine. Dar noi întotdeauna reacționăm la situațiile în care cetățenii ne informează despre vînzarea de droguri", a menționat șeful Direcției Antidrog din cadrul MAI al Republicii Moldova.

El consideră că îmbunătățirea calității luptei împotriva traficului și contrabandei cu droguri în Moldova depinde, printre altele, de voința politică.

"Am avut atât de multe "lovituri de stat" în țara noastră, atît de multe guverne și lideri s-au schimbat... Eu mă aflu în această funcție de mai bine de cinci ani și în acest timp s-au schimbat mulți conducători din diferite direcții. Pînă găsim un limbaj comun, pînă îi explicăm omului ce ar trebui să facă și cum ar trebui să abordeze o problemă sau alta, guvernul se schimbă din nou și totul se schimbă. Și după asta, este foarte greu să reluăm totul și să mergem mai departe", a spus Ion Țurcanu.

În opinia sa, pentru o luptă mai bună împotriva traficului de droguri nu există suficient personal, deoarece doar 40 de polițiști se ocupă direct de astfel de tipuri de infracțiuni pe întreg teritoriul Republicii Moldova, ceea ce este foarte puțin.

"Acum, după reorganizarea Direcției Antidrog din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, avem departamente care activează pe anumite tipuri de substanțe narcotice. Cineva se specializează în preparate pe bază de plante, cineva pe heroină și alte tipuri de narcotice. Și acest lucru dă deja rezultate. Dacă vom continua în acest mod, calitatea muncii noastre va crește", a spus Ion Țurcanu.

Drogurile sînt RELE! Folosirea lor sub orice formă dăunează sănătății și chiar pune viața în pericol.

Videoclipul filmului poate fi vizionat pe canal youtube.com: https://youtu.be/QLVVqxxx5i0

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?