Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Explicația Ministerului Sănătății după ce o profesoară a primit rezultate diferite la testul Covid

12 oct. 2021,, 15:52   Societate
4440 1

Testele rapide la Covid pot da rezultat fals negativ. O recunosc chiar reprezentanții Ministerului Sănătății, în contextul în care același om poate avea rezultate diferite făcînd un test rapid și un alt test de tip PCR.

Chiar și așa, „pentru nivel populațional este absolut acceptabilă testarea rapidă”, iar pentru cazuri individuale, există protocoale clinice, de care trebuie să se ghideze lucrătorii medicali. Declarațiile au fost făcute astăzi, de către secretara de Stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolăescu, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, notează Noi.md cu referire la unimedia.

„Referitor la strategia de testare și la tipul testelor care sînt în utilizare. Dacă ne referim la Covid, cunoaștem că sînt două tipuri de teste: vorbim de testul PCR și testul la antigen. Ambele teste, ca și orice test de diagnostic, au anumite limitări, vorbim despre sensibilitatea și specificitatea testului. În cazul persoanelor care sînt testate cu scop de diagnostic, pentru nivel populațional, este absolut acceptabilă testarea rapidă și în acest caz, avem mai mule avantaje, putem acoperi mult mai multe persoane, rezultatul testului este mult mai rapid, pentru a lua anumite măsuri. Totodată, în cazul în care persoana prezintă semne clinice, dar are un test negativ, dezavantajul acestui test este că poate prezenta rezultate fals negative”, a menționat Svetlana Nicolăescu.

„La nivel populațional este absolut acceptabil, deoarece scopul nostru, ca și intervenție de sănătate publică, este să depistăm cît mai mulți, chiar asumîndu-ne că avem o anumită limită la precizie, dar avînd acest test rapid putem asigura o acoperire mult mai largă. Totodată, în cazul în care persoana prezintă semne clinice și are un test rapid negativ, conform protocolului este testată cu testul PCR, care are o sensibilitate mai înaltă și este mai puțin probabil să avem un rezultat fals negativ”, a punctat secretara de Stat a Ministerului Sănătății.

Cît privește cazul profesoarei care a primit rezultate diferite, după ce a făcut 6 teste, atît la policlinicile de stat, cît și în laboratoare private, Svetlana Nicolăescu a menționat următoarele: „Cu certitudine fiecare caz trebuie să fie analizat individual, pentru cazurile individuale există protocoale clinice și pas cu pas lucrătorii medicali trebuie să urmeze diagnosticul conform protocolului. Deciziile pe cazurile individuale sînt coordonate de către lucrătorul medical și este în obligațiunea lui să stabilească acea conduită corectă pentru fiecare caz. În cazul unui test pozitiv, este evident că trebuie să declare acest caz în sistemul de supraveghere, ca și caz confirmat, și persoana trebuie să urmeze regimul de autoizolare. Nu recomandăm și nu este corect să mergem de la un laborator la altul”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?