X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Cum trăiește diaspora belarusă în Moldova

20 noi. 2022,, 10:15   Societate
4250 0

În Moldova există o diasporă belarusă destul de activă, care, cu sprijinul Ambasadei Belarusului în țara noastră, păstrează și promovează cultura belarusă și tradițiile naționale.

Despre acest lucru într-un interviu pentru site-ul Noi.md a declarat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus la Chișinău, Anatolii Kalinin.

El a subliniat că, Conform statisticii oficiale, în Moldova trăiesc cca 2500 de reprezentanți ai diasporei belaruse. Cei mai activi dintre ei, care doresc să păstreze și să reprezinte cultura belarusă, tradițiile naționale, au fondat organizații obștești.

Ambasada Belarusului întotdeauna a menținut relații bune cu compatrioții stabiliți în Moldova. Colaborăm frumos cu Centrul belarus de cultură în Moldova și cu comunitatea belarusă din Republica Moldova. Există uniuni ale belarușilor la Chișinău, Bălți, în Găgăuzia. Au fost create societăți ale culturii belaruse în Transnistria, la Tiraspol, Bender, Rîbnița și Grigoriopol.

Ambasadorul Republicii Belarus în Moldova a menționat cu satisfacție că ele prietenesc înde ele, participă în comun la evenimentele organizate. Ajută mult Consiliul coordonator al comunităților belaruse din Republica Moldova și conducătoarea lui Ana Babin.


”Acesta este ajutorul nostru activ. În fiecare an, elaborăm împreună un plan de cooperare cu comunitatea”, a menționat diplomatul belarus.

Potrivit lui, în anul curent au avut loc mai mult de zece evenimente diverse, organizate împreună cu comunitatea. Unul dintre cele mai ample a fost «Беларуская хата» în cadrul Festivalului republican al naționalităților «Unitate prin diversitate», desfășurat în septembrie în parcul central.

”Anual, organizăm la Ambasadă matinee pentru copiii din comunitățile belaruse, și multe alte evenimente. În activitatea cu belarușii din Moldova Ambasada interacționează activ cu Agenția relații interetnice, unde au loc diverse evenimente. Unul dintre cele mai recente a fost aniversarea 140 de la nașterea clasicilor literaturii belaruse Yanka Kupala și Yarub Kolos, pe 3 noiembrie. În incinta Agenției relații interetnice a fost vernisată expoziția «Янка Купала в диалоге культур» și spectacolul «Примаки» pe motivele operelor scriitorului, în montarea colectivului teatral de amatori «Ранак» al comunității belaruse. Pe 18 noiembrie, curent, la muzeul A.S.Pușkin din Chișinău s-a deschis expoziția consacrată lui Yanka Kupala”, a subliniat Anatolii Kalinin.

El a menționat munca sistemică a Centrului belarus de cultură din Chișinău. Pe parcursul ultimilor ani, aici funcționează permanent cercuri: în zilele de odihnă Nadejda Koroli, soția diplomatului nostru, oferă lecții de limbă belarusă și istorie a Belarusului, pictorul emerit din Moldova Veaceslav Ignatenco, originar din Belarus, conduce un atelier de creație a copiilor, Dmitrii Nikitin conduce studioul muzical pentru copii «Зорачка», Tamara Kalinina este conducător artistic al colectivului teatral «Ранак».

Cu efortul redactorului Ghenadii Zenikovici, la Teleradio-Moldova iese lunar emisiunea în limba belarusă «Беларуская крыница». La Centrul belarus de cultură din Moldova este preconizată deschiderea unui muzeu al participantului la Marele Război pentru apărarea Patriei, reputatul om de stat din Moldova belarusul Vladimir Victorovici Voițehovici, care a participat la două parade ale Victoriei pe Piața Roșie din Moscova. Tot acolo preconizăm deschiderea muzeului etnografie.

În cadrul cooperării culturale, Ambasada menține relații cu bibliotecile din Moldova, anual transmite bibliotecilor din Chișinău literatură belarusă. La Biblioteca națională a Moldovei și la Biblioteca pentru copii în numele lui Ion Creangă au avut loc evenimente organizate de Ambasadă împreună cu comunitatea. Mai preconizăm să organizăm expoziții tematice în Găgăuzia, la Tiraspol și în alte regiuni ale Moldovei.

La Ministerul afacerilor externe al Republicii Belarus a fost creat Consiliul consultativ pentru treburile belarușilor de peste hotare, care unește belaruși din întreaga lume. La ședințele lui anuale întotdeauna participă activ și reprezentanta comunității belaruse din Moldova A.Babin. Ambasada apreciază lucrul cu comunitatea belarusă din Moldova ca pe o direcție importantă a activității sale.

Anatolii Kalinin a menționat că în Republica Belarus anul 2022 este declarat ”Anul memoriei istorice” și compatrioții din Moldova urmăresc cu interes evenimentele organizate în cadrul lui. Spre exemplu, onorarea veteranilor marelui Război pentru apărarea Patriei, sărbătorirea Zilei Victoriei și a Zilei Independenței Republicii Belarus.

”Ambasada și diaspora belarusă s-au angajat să mențină în ordinea cuvenită mai multe locuri de înhumare ale participanților la MRAP. Au fost identificate numele a mai bine de 90 de belaruși, căzuți în luptele pentru eliberarea Moldovei. În luna octombrie, osemintele ofițerului nostru Fiodor Sotvorennîi, găsite pe locul luptelor din timpul Marelui Război pentru apărarea Patriei, au fost transmise nepotului acestuia și re-înhumate cu onoruri în patrie, în or. Hotimsk”, a menționat diplomatul belarus.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?