Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cum va funcționa pașaportul european de vaccinare?

1 iun. 2021,, 17:40   Societate
8186 0

De la 1 iulie, Uniunea Europeană intenționează să introducă așa-numitul certificat electronic COVID (UE Digital COVID Certificat sau EUDCC) pentru a putea călători în Europa. Cu toate acestea, după cum subliniază Uniunea Europeană, noul certificat nu va fi o condiție pentru libera circulație în uniune, iar cei care nu au fost vaccinați vor putea continua să-și exercite drepturile la liberă circulație, la necesitate ținînd cont de restricții precum testarea sau carantina/autoizolarea.

Ce ar trebui să știe călătorii? Răspunsurile la cele mai frecvente întrebări - în materialul euronews.com

Ce reprezintă noul certificat?

Se preconizează că certificatul digital sau pe hîrtie EUDCC va permite înlăturarea restricțiile de călătorie în toate cele 27 de state-membre ale UE. Acesta va fi disponibil și în unele țări din afara UE.

Certificatul va conține informații despre vaccinare, rezultatele testelor pentru COVID-19 și pentru anticorpi împotriva virusului. Informațiile vor fi criptate în coduri QR. Sistemul EUDCC va fi gratuit.

Poate o anumită țară din UE să refuze respectarea cerinței?

Răspunsul scurt este - nu. Fiecare membru al UE va trebui să adopte un regulament special, care reprezintă un act legislativ obligatoriu.

Regulamentul presupune că țările UE nu vor impune restricții suplimentare de circulație. Singura excepție de la regulă poate fi agravarea crizei naționale în domeniul ocrotirii sănătății.

Cînd va începe să funcționeze sistemul?

Săptămîna trecută, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că sistemul va fi gata la nivelul UE "în următoarele zile", ceea ce înseamnă că statele membre vor putea în curînd începe implementarea sistemului în țările lor.

Anterior s-a anunțat că sistemul ar trebui să înceapă să funcționeze la sfîrșitul lunii iunie. Regulamentul în sine va intra în vigoare la 1 iulie și va fi introdus treptat pe teritoriul întregului bloc pe parcursul a șase săptămîni.

Care vaccinuri vor fi recunoscute?

Toate vaccinurile împotriva COVID-19, aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), vor fi recunoscute de EUDCC.

În prezent, acestea sunt medicamente dezvoltate de companiile Pfizer/BioNTech, Moderna, Oxford/AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Experții EMA și OMS continuă testarea vaccinului Sputnik V. Evaluarea siguranței vaccinului rusesc se așteaptă să fie finalizată în vară. Apoi le va putea fi înregistrat și adăugat la lista celor permise. Agenția Europeană pentru Medicamente, de asemenea, studiază vaccinul german CureVac, vaccinul Covovax din SUA și Vero Cell din China.

Ulterior, fiecare țară din bloc va putea decide individual dacă va recunoaște vaccinuri suplimentare.

Ce ar trebui să fac dacă nu sînt vaccinat? Mi se va interzice să călătoresc?

Nu. UE a subliniat că noul certificat nu va fi o condiție pentru libera circulație în bloc.

"Nu există nicio discriminare împotriva persoanelor care nu au fost vaccinate", se arată într-un buletin informativ emis de Comisia Europeană. "Persoanele care nu au fost vaccinate ar trebui să aibă posibilitatea de a continua să-și exercite drepturile de liberă circulație, la necesitate ținînd cont de restricții, cum ar fi testarea sau carantina/autoizolarea".

Ce teste vor fi acceptate?

Vor fi recunoscute așa-numitele teste NAAT (inclusiv testele RT-PCR) și testele rapide la anticorpi. În prezent, testele rapide nu sînt incluse în lista testelor permise.

Voi putea călători în țările SEE, Marea Britanie și Elveția?

UE a declarat că există posibilitatea implementării EUDCC în țările din Spațiul Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia), precum și în Elveția.

Norvegia și Elveția au promis să creeze propriile certificate de vaccinare conforme cu UE. Islanda deja de cîteva luni permite turiștilor vaccinați din UE să intre pe teritoriul său.

Între timp, Marea Britanie încă se află în proces de încheiere a unui acord cu blocul comunitar și implementează în prezent propriile certificate de vaccinare. De asemenea, în Marea Britanie funcționează un sistem de semafor pentru turiștii străini. Potrivit acestuia, țările sînt împărțite în trei categorii - roșie, galbenă și verde, în funcție de numărul de cazuri de coronavirus.

Călătorii din țările incluse în lista "roșie" pot intra numai dacă sînt cetățeni ai Regatului Unit și Irlandei sau rezidenți ai Marii Britanii. Călătorii din țările "galbene" trebuie să efectueze un test pentru COVID înainte de călătorie, să fie supuși unei carantine de 10 zile și să treacă încă două teste în a doua și a opta zi după sosire.

Persoanele sosite din zona verde sînt obligate să efectueze un test pentru COVID înainte și după sosire. Deocamdată Portugalia este singura țară din UE de pe această listă.

Cum rămâne cu siguranța datelor personale?

Codul QR al certificatului va conține o semnătură digitală oferită de autoritatea care a emis permisul. Aceasta poate fi un spital, un centru de testare sau un organ de ocrotire a sănătății. Fiecare autoritate va avea o cheie unică de semnătură digitală, care va fi păstrată în baza de date securizată a fiecărei țări. Toate țările blocului vor avea posibilitatea de a verifica această semnătură digitală, dar datele personale ale fiecărui călător vor rămîne inaccesibile.

"Comisia Europeană va crea o poartă de acces", se spune în buletinul informativ. - Prin această poartă, toate semnăturile certificatelor vor putea fi verificate în întreaga UE. Datele personale ale deținătorului certificatului nu vor fi transmise prin această poartă, deoarece acest lucru nu este necesar pentru verificarea semnăturii digitale".

Cît timp va funcționa acest sistem?

Perioada de valabilitate a sistemului va depinde de cît de actualizate sunt certificatele la un moment dat. Concluziile se vor baza pe date științifice și pe regulile naționale ale fiecărui stat-membru al UE.

UE declară că certificatele vor funcționa doar pe durata pandemiei. De îndată ce Organizația Mondială a Sănătății va declara despre sfîrșitul stării de urgență în sănătate publică, va fi suspendată și acțiunea sistemul de certificate.

Aceasta înseamnă că el va putea fi reluat în cazul în care OMS va declara o altă stare de urgență în sănătate publică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?