X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Expert: „E o situație neordinară și neconstituțională”

31 mar. 2023,, 08:45   Societate
2173 0

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) devine funcțional odată cu numirea în funcție, de către Parlament, a celor trei membri noi, din rîndul non-judecătorilor.

O spune fosta ministră a Justiției, deputata Olesea Stamate, dar și experții juridici care fac trimitere la ultimele modificări la lege.

Totuși, situația actuală în jurul activității CSM este neordinară și neconstituțională, mai spun experții, notează tv8.

Președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a explicat într-o postare pe Facebook că în urma numirii celor trei membri noi non-judecători în CSM, instituția devine complet funcțională și poate purcede astfel la deblocarea anumitor procese în justiție.

Mai exact, noul CSM poate anunța concurs pentru fotoliile de judecători la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), plasa anunțuri pentru exprimarea intenției pentru transfer temporar la CSJ și alte măsuri necesare pentru continuarea reformelor.


Și președinta Maia Sandu a spus că CSM poate lua deja decizii cu privire la instanțe și magistrați, depășind blocajul. Potrivit șefei statului, noul CSM și Institutul Justiției vor lucra împreună pentru a aduce în sistem noi judecători.

Pe de altă parte, unii experți în drept spun că CSM-ul nu ar trebui să aprobe hotărîri importante în actuala componență, luînd în considerație că sînt doar patru membri - un magistrat și trei non-judecători.

„În conformitate cu legea cu privire la Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), modificată de către actuala Guvernare, CSM este funcțional atunci cînd numărul de membri în exercițiu sînt două treimi. Ceea ce înseamnă că dacă în exercițiu avem patru membri ai CSM-ului, două treimi din CSM acum va fi trei membri. Conform acestei legi, instituția devine funcțională. Însă, din punct de vedere al Constituției, din punct de vedere al separării puterii în stat, din punct de vedere a independenței puterii judecătorești, o astfel de situație este neordinară și neconstituțională.

Chiar dacă CSM-ul va deveni funcțional, nu pot patru membri să preia atribuțiile întregului CSM, care este compus din 12 membri. De aceea, consider că legea dată nu este constituțională. S-ar putea cineva să o conteste și să fie declarată anume la capitolul funcționării CSM-ului și a numărului de membri în exercițiu. Pot fi doi membri în exercițiu și conform actualei legi, instituția poate funcționa”, a declarat pentru TV8.md expertul în drept constituțional, Teodor Cîrnaț.

De asemenea, cu o opinie s-a expus expertul în justiție, Vladislav Gribincea.

„Conform legii, CSM-ul este funcțional. Întrebarea este ce decizii va lua. Eu cred că ar fi mai bine ca deciziile importante să fie luate cu participarea judecătorilor. Totuși, refuzul magistraților de a participa nu blochează luarea deciziilor de către CSM”, a subliniat expertul.

4
0
1
0
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?