Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Catastrofa ecologică de la Strășeni nu a fost eliminată

18 mai. 2022,, 10:23 (reactualizat 22 mai. 2022,, 04:06)   Societate
6441 0

Orașul Strășeni este unul din municipiile din țară care se confruntă cu lipsa unei stații de epurare.

Potrivit Fundației ECODAVA, organizația a sesizat în numărate rînduri autoritățile locale și centrale de resort cu privire la această problemă, întrucît anterior, toate apele din rețelele de canalizare erau vărsate în rîul bîc și în lunca orașului. Acest fapt producea un miros neplăcut care deranja mult cetățenii, dar și șoferii care traversau orașul. Amenzile aplicate organelor administrației locale pentru prejudiciile aduse mediului au însumat peste 4 milioane de lei.

Problema a fost rezolvată parțial prin instalarea unei noi pompe puternice la stația de pompare, ceea ce a permis pomparea apelor din rețelele de canalizare spre Chișinău. Pompa a fost procurată și instalată, la rugămintea primăriei Strășeni, de către compania DAAC-Hermes, cu condiția ca primăria localității să repare colectorul de canalizare pînă în orașul Vatra.

În această situație, Administrația Publică Locală din Strășeni s-a angajat să aloce resurse financiare pentru schimbarea țevilor pe traseul de pompare spre Chișinău", menționează reprezentanții ECODAVA.

Recent, cîțiva locuitori din regiune au înștiințat Fundața ECODAVA despre reapariția mirosului neplăcut. Deplasîndu-se la fața locului, membrii Fundației au constatat avarierea țevei prin care sînt pompate apele spre Chișinău. Organizația Apă-Canal Strășeni a început deja lucrările de reparație, dar problema în sine nu a fost rezolvată.


”Noi am încercat să discutăm cu responsabili din Primăria Strășeni, dar a fost greu să aflăm anumite informații cu privire la existența unor planuri concrete, proiecte și bugete alocate pentru a rezolva această problemă. Astfel, catastrofa ecologică de la Strășeni rămîne și acum un pericol pentru mediul înconjurător din această zonă, dar și pentru locuitorii municipiul Chișinău, pentru care lacul Ghidighici este principala zonă de odihnă și de scăldat în sezonul estival”, a declarat Dumitru Roibu, președintele Fundației ECODAVA.

Reamintim că de mai bine de 10 ani, stația de pompare din Strășeni își revarsă apele reziduale pe malul rîului Bîc, iar de acolo - în lacul Ghidighici, problema ecologică ajungînd la cote alarmante.

În prezent, apele uzate continuă să polueze rîul Bîc și lacul Ghidighici.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?