X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Activiștii ecologici îndeamnă "Apă-Canal" și "Apele Moldovei" să acorde atenție problemei rîurilor (VIDEO)

28 iul. 2020,, 18:00   Societate
7359 0

Fondul ecologic Ecodava și activiștii ecologici, cer de la autorități sprijin în curățarea celei mai problematice porțiuni a rîului Răut, în raionul Criuleni, pe care pescarii au instalat ilegal cel mai mare număr de "garduri" pentru a prinde pește, îngrădiri, în care se adună o cantitate mare de gunoi, care distruge sistemul ecologic al râului și-l distruge.

După cum a comunicat pentru Noi.md activistul ecologic Vladimir Parnov, autoritățile locale cunosc problema îngrădirilor, instalate ilegal de pescari pe rîul Răut, periodic aceste bariere sunt scoase de activiștii de mediu, dar oamenii continuă să le instaleze, și în această campanie de salvare a rîului și de curățare a celei mai problematice sectoare a lui, este important ajutor din partea instituțiilor statului.


El a menționat că încă în anul 2016, cînd a fost secetă, ecologii au atras atenția asupra faptului că circulația în rîul Răut practic s-a terminat.
"Adică, ea s-a oprit ca atare. Am atras atenția asupra faptului că pe întreg teritoriul rîului a fost construit un număr foarte mare de așa-numite "garduri" - țărușe, înfipte în pământ, în timpul iernii - pe gheață. Ei fac găuri, înfig acești țăruși, iar în timpul verii pun plase de îngrădiri, pun acolo multe crengi, gunoi. Cînd se umple rîul, toată această situație se înrăutățește și aceste garduri se transformă în insule întregi de gunoi", a menționat activistul ecologic.

Potrivit lui, în anul 2016, cînd activiștii ecologici au inițiat un proiect de curățare a rîului Răut, a fost curățată albia sa pînă la Nistru, iar aceasta este de circa 40-42 km.


Activiștii ecologici au scos atunci un număr foarte mare de garduri și imediat după aceea a început reproducerea.

"Am scos gardurile în aprilie, iar reproducerea a început în luna mai. Și am văzut o cantitate mare de pește mare atunci. Bătrînii care locuiesc în aceste sate au spus că în 50 de ani nu au văzut un astfel de pește aici. Și, în principiu, acest lucru ne-a motivat să dăm viață acestui rîu, să continuăm existența sa", a subliniat Vladimir Parnov.

Cu toate acestea, a spus el, în ultimii ani, din nou au apărut aceleași garduri, în aceleași locuri, oamenii au început din nou să distrugă rîul, din nou în aceste garduri s-a adunat o cantitate mare de gunoi.

"Și am decis să reluăm aceste acțiuni pentru a-l curăța din nou, a-i da din nou viață, pentru că, după cum știm, rîurile din toată țara se usucă. Proiecte de curățare a rîurilor sînt doar cîteva, deși ne-am dori ca astfel de proiecte să fie mai multe. am dori să ne adresăm guvernului, organizațiilor ecologice, inspecțiilor ecologice, "Apă-canal", "Apele Moldovei", care trebuie să aibă grijă de aceste rîuri, pentru ca ei să atragă atenția la această problemă și să întreprindă măsurile necesare pentru punerea în aplicare a unor astfel de proiecte pe rîu, mai ales, pe cele mai problematice porțiuni. Ceea ce scoatem din rîu, gunoi, structuri metalice și așa mai departe, totul este inacceptabil, blasfemie. Nu mai putem tolera acest lucru și trebuie să salvăm rîul", a subliniat activistul ecologic.

El a îndemnat "Apele Moldovei" să acorde atenție problemei existente, menționînd că anume această organizație poate ajuta ecologiștii.
"O problemă foarte mare pe rîu se află în raionul Criuleni, în satele Jevreni, Ustia și toate celelalte după Mașcauți. Rugăm și ecologiștii, și "Apele Moldovei" să atragă atenția la problemele din acest raion, deoarece cele mai multe îngrădiri se află anume acolo", a subliniat Vladimir Parnov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?