X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Cunoscut compozitor, despre COVID-19: „Boala asta a lăsat urme adînci”

1 apr. 2021,, 16:00   Societate
2590 0

Virusul lasă multe sechele și necesită un tratament îndelungat. Este nevoie de timp și foarte multă răbdare. Statul acasă nu este plăcut pentru nimeni. sîntem obișnuiți să activăm în libertate, iar acum am devenit niște păsări cu aripile tăiate.

Dezvăluirile au fost făcute de cunoscutul compozitor, Anatol Chiriac în studioul Sputnik Moldova. Compozitorul și soția lui se tratează post COVID-19 după o a doua infectare. Asta după ce în 2020 toată luna martie i-a pus la grea încercare.

„În 2020, după ce ne-am tratat prima dată, boala ne-a mai încercat de vreo trei-patru ori. În acest an, în ianuarie, februarie, martie sîntem cu tratament. Boala asta a lăsat urme adînci și în sufletele noastre și în sănătatea noastră”, a declarat compozitorul.

Chiriac spune că știe de la cine a contractat prima dată virusul. Atunci s-a îmbolnăvit prima Silvia Chiriac, soția compozitorului, după care compozitorul, mama acestuia, care în scurt timp a și decedat. Procesul de tratament pentru cei doi cîntăreți moldoveni este unul foarte îndelungat.

„Tratamente peste tratamente. Un an și ceva noi nu putem ieși complet din această stare, o stare de neliniște totală care nu-ți dă pace nici să gîndești, nici să trăiești liber”, a povestit Anatol Chiriac.


Anatol Chiriac spune că dacă pe el coronavirusul l-a afectat mai mult psihic, pe Silvia Chiriac boala a răpus-o fizic. Speră că își va reveni, dar consecințele sînt grave și imprevizibile.

„Nu știm la ce să ne așteptăm. Nimeni nu știe cum să trateze această boală complet, fără a avea consecințe. Virusul a intrat în viața noastră brutal și imprevizibil. Nimeni nu poate ști care va fi finalul”, a mai spus Chiriac.

Anatol Chiriac spune că acest virus schimbă radical modul de gîndire al omului. Mai mult, șterge orice garanție de viață.

„Acest COVID-19 este un război și nimeni nu știe cînd se va termina. Mergi la spital și nu ai nicio garanție că mai ieși viu de acolo, așa cum s-a întîmplat și în cazul lui Nicolae Dabija, dar și a multor alți oameni. Intri pe picioarele tale, cu speranța că revii acasă, dar te duc direct la cimitir”, povestește indignat compozitorul.

Anatol Chiriac roagă oamenii care încă nu cred în existența acestui virus să fie solidari cu toată omenirea suferindă și să respecte regulile de rînd cu fiecare.

„Tinerii devin tot mai panicați. Această stare de neliniște nu le permite să trăiască în mod normal”,

Cînd încerca să le spună celor din jur cît de grav este acest virus, unii îl criticau și chiar îl blamau, spunîndu-i să nu mai povestească. A încetat să mai povestească. Atunci, în sstarea în care se afla, nu a mai reușit să se gîndească la creație. Doar lupta pentru viață era gîndul său.

„Trăim parcă în lumi paralele. Unii panicați și plini de frică, alții iresponsabili și fără nicio grijă. Merg peste tine, o fac parcă în batjocură”

Anatol Chiriac este autorul multor cîntece care au devenit şlagăre - "Romantică", "Primăvara va veni", "Orele", "Tinereţe ‒ floare", "Cîntecul Zamfirei" şi altele, interpretate de Sofia Rotaru, Silvia Chiriac, Anastasia Lazariuc, Olga Ciolacu. A colaborat şi cu interpreți de peste hotarele țării: Rusia, Ucraina și Romînia. Compozitorul a scris cîntece pe versurile poeţilor Grigore Vieru, Teo Chiriac, Anatol Ciocanu etc. A compus muzică la filmele pentru copii, precum şi o mulţime de piese instrumentale, una dintre cele mai cunoscute fiind intitulată "Mihaela", transmisă zilnic, în perioada sovietică, în cadrul programului televizat unional "Vremea".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?