X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Țările din care ajung în Moldova cele mai multe mașini furate

6 sep. 2019,, 17:40   Societate
4896 0

În ultimii trei ani, pe teritoriul Republicii Moldova au fost depistate 159 de autovehicule furate din alte state.

În cele mai multe cazuri, este vorba de Italia, Germania și Marea Britanie. În unele cazuri, mașinile furate sînt depistate după ce au fost înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova pe numele a patru-cinci proprietari.

Date statistice despre autovehiculele depistate pe teritoriul Republicii Moldova în perioada 2016–2018 ca fiind sustrase conform bazei centrale de date a Interpol (The International Criminal Police Organization):

Cele mai multe mașini furate, depistate pe teritoriul Republicii Moldova, în cei trei ani, au fost din Italia (39), Germania (26), Marea Britanie (20). Astfel, potrivit sursei citate, cele mai multe vehicule anunțate ca furate au fost înregistrate în 2016 – 50, în 2017 – 69, în 2018 – 40. În general, aceste mașini fac parte din clasa medie, potrivit lui Anatol Corotaș, angajat al Inspectoratului Național de Investigații, Direcția nr. 1.

„Odată ce s-a stabilit că față de un anumit autovehicul sînt interdicții, organul polițienesc care gestionează cazul informează care este problema: fie că e furat, fie că este vorba de o fraudă financiară, fie de un leasing bancar etc. Există o serie de motive care ar putea sta la baza dării în urmărire a unui automobil”, a menționat omul legii, precizînd că nu este vorba doar de furturi din stradă.


Potrivit acestuia, o mare parte din autovehicule sînt depistate la intrarea în Republica Moldova de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. În cazurile în care informațiile ajung cu întîrziere la autoritățile moldovenești din partea solicitantului, mașinile declarate drept furate sînt reținute și documentate în interiorul statului de către subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției sau la ieșirea din Republica Moldova, în funcție de termenul în care semnalează inițiatorul.

Aceasta presupune riscul, admite Anatol Corotaș, ca pînă ajunge semnalul în Republica Moldova, autovehiculul poate să fie înmatriculat pe teritoriul Republicii Moldova și ar putea chiar să fie făcute tranzacții de vînzare-cumpărare prin două-trei persoane, ca în cazul enunțat mai sus.

Pentru a evita asemenea situații, omul legii recomandă celor care intenționează să cumpere o mașină la mîna a doua să verifice pînă la semnarea actului de vînzare-cumpărare dacă la bunul respectiv nu pretinde o altă persoană fizică sau o instituție bancară. Să consulte toate instituțiile abilitate, în funcție de situație, pentru a se convinge că bunul tranzacționat îi aparține celui care îl vinde și, în cazul unui eventual litigiu, să aibă o clauză care îi va permite să își recupereze banii plătiți.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?