Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Povestea unor vîrstnici care nu au unde să-și vîndă merele

18 oct. 2022,, 20:30   Societate
2379 0

Au muncit ani buni peste hotare, iar banii cîștigați i-au investit într-o livadă de mere. Acum, însă, cînd ar trebui să se bucure de rodul muncii, nu au unde să-și vîndă marfa. Mai grav este că, în final, o bună parte din producție ajunge la gunoi. Este soarta multor agricultori din Republica Moldova, printre care și soții Ion și Maria Josan din satul Ciorești.

Aceștia se plîng că nu au unde vinde merele, după ce au muncit un an întreg ca să le crească și au cheltuit și o groază de bani. Iar cel mai tare le este frică să nu se repete povestea din iunie, atunci cînd au fost nevoiți să arunce la gunoi peste 15 tone de mere stricate, scrie Noi.md cu referire la tv8.md.

Gospodarul casei, Ion Josan, este agricultor din anul 1990. Împreună cu soția, au grijă de aproape șase hectare de pămînt. În 2009, au sădit o livadă de mere, investind în pomicultura organică. Deși la început de cale au fost încurajați și li s-a promis ajutor, în final s-a dovedit că au fost doar vorbe goale:

„Muncim și aruncăm. Piață de desfacere nu-i, puncte de colectare a producției agricole care au fost promise în campania electorală de către guvernanți, nu-s. Stăm, așteptăm de la Dumnezeu ajutor, dar nu este pînă cînd”.

Maria Josan a muncit 15 ani în Italia. Tot ce a agonisit acolo, a trimis acasă, iar soțul, investea în livadă. Spera că atunci cînd va reveni, se va putea bucura de rezultatul anilor munciți peste hotare, dar nu e nici pe departe așa.


Agricultorul Ion Josan spune că a solicitat de mai multe ori ajutor și chiar a discutat personal cu ministrul Agriculturii, însă de fiecare dată i se spunea să se descurce pe cont propriu.

De 13 ani, zi de zi, de dimineață pînă seara tîrziu, Ion Josan își petrece timpul în livadă. Își aștepta fiul să revină acasă, pentru a-l ajuta. Problema este că acesta este blocat în Herson și nu știe cînd va avea norocul să-l revadă. La 68 de ani, împreună cu soția, sînt nevoiți să aibă grijă în doi, de tot și toate.

Va încerca anul acesta să vîndă toată roada la piață, chiar dacă, de multe ori se întoarce înapoi acasă cu mașina plină. Cel mai mult își face griji să nu fie iar nevoit să-și arunce merele.

În Republica Moldova suprafaţa totală a livezilor de mere constituie circa 57 mii de hectare, fiind cea mai cultivată cultură pe teritoriul ţării. Pînă acum, circa 95% din exporturile de mere moldoveneşti erau îndreptate către Rusia.

Actualmente, din cauza embargoului impus de Federaţia Rusă şi a Războiului din Ucraina, producătorii din Republica Moldova au fost nevoiţi să se adapteze şi să găsească noi pieţe de desfacere. Din cauza condițiilor nefavorabile, în acest an, se estimează o recoltă de circa 485 de mii de tone de mere, cu 180 de mii de tone mai mică faţă de anul trecut.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?