X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Victor Furtună explică de ce a fost necesară reținerea lui Stoianoglo și solicitarea mandatului de arest

12 oct. 2021,, 20:40   Societate
3376 1

Procurorul Victor Furtună a venit cu unele explicații în privința cazului Procurorului General, „pentru a exclude speculațiile care sînt intenționat vehiculate în spațiul mediatic pentru a crea impedimente bunei desfășurări a urmăririi penale”. Necesitatea reținerii, iar ulterior solicitarea aplicării arestul preventiv pe numele lui Stoianoglo a fost determinată de mai multe circumstanțe, spune Furtună.

„În speță, deși cazul este unul extraordinar, au fost aplicate proceduri standarde bazate pe prevederi legale, ceea ce a constatat și judecătorul de instrucție în cadrul examinării demersului procurorului de aplicare a măsurii preventive.

Reiterez, că necesitatea aplicării măsurii procesuale de constrîngere – reținerea, iar ulterior solicitarea aplicării arestului preventiv al subiectului urmărit, a fost determinată inclusiv de următoarele circumstanțe:

- funcția exercitată de subiect și ierarhia funcțională a acestuia dau posibilitatea de a face ca participanții pe dosar, printre care sînt procurori, alte persoane de demnitate publică sau funcționari publici, să fie reticenți în declarații, în special pentru a evita constrîngeri sau persecuții, dar, implică și alte riscuri pentru buna desfășurare a urmăririi penale;

- pregătirea profesională a subiectului care, fiind procuror în exercițiul funcției, cunoaște toate subtilitățile tactice și de procedură, inclusiv acțiunile de urmărire penală care necesită a fi întreprinse pe astfel de cazuri, ca ex. - audieri ale martorilor, ridicări de obiecte, alte procedee probatorii, avînd posibilitatea de a influența participanții sau în alte modalități să pericliteze probele;


-utilizarea tacticilor specifice pentru categoriile de infracțiuni contra bunei desfășurări a activității în sfera publică unde sînt necesare acțiuni prompte pentru a reuși să fie ridicate obiectele și informațiile necesare și pentru a evita ascunderea sau distrugerea probelor de către subiecții investigați”, se arată într-un comunicat emis de Procuratura Anticorupție.

Potrivit lui Furtună, în cadrul cercetării circumstanțelor în care au fost comise faptele incriminate dlui Alexandr Stoianoglo sînt investigate inclusiv și acțiunile altor persoane.

„În acest sens, este necesar de a determina rolul fiecărui participant și acțiunea în care a fost implicat, împrejurări care vor fi stabilite pe parcursul anchetei. Lipsa unor rețineri și arestări ale altor figuranți pe caz nu exclude că aceste acțiuni vor fi realizate, în caz de necesitate, în viitor”, se mai arată în comunicat.

Avocații Procurorului General suspendat au atacat la Curtea de Apel Chișinău decizia de plasare în arest la domiciliu pentru 30 de zile a Procurorul General suspendat. Despre asta a anunțat avocatul Victor Munteanu, astăzi în cadrul unei conferințe de presă, unde au venit cu mai multe detalii despre dosarul Stoianoglo.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar cîteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Ruslan Popov, unul dintre adjuncții Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, a oferit detalii despre cererile de recuzare în privința unor membri ai CSP, pe care Alexandr Stoianoglo urma să le prezinte la ședința CSP. Printre cei vizați este ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și șeful interimar CSM, Dorel Musteață.

Procurorul General a spus că acțiunile sînt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întîmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rîndul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?