X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Europenii ar putea rămîne fără fructe şi legume proaspete

30 mar. 2020,, 07:50   Societate
4164 0

Fructele şi legumele proaspete vor deveni din ce în ce mai greu de găsit în Europa, pe măsură ce pandemia de coronavirus împiedică mişcarea globală a produselor şi a culegătorilor, avertizează furnizorii, potrivit Reuters.

Romînii şi alţi est-europeni sînt principalii culegători din Europa.

Guvernele examinează modalităţi de a micşora orice penurie, inclusiv „culoare verzi” pentru a permite produselor proaspete să fie transportate rapid peste graniţele UE, recrutînd o „armată din umbră” de culegători şi slăbind regulile de călătorie pentru lucrătorii migranţi.

În timp ce supermarketurile europene susţin că încă primesc cele mai multe produse proaspete necesare, presiunile de aprovizionare se dezvoltă la sursă, inclusiv în Africa, un furnizor cheie de produse proaspete şi în Europa. Magazinele care se luptă deja cu clienţii care stochează mai mult decît au nevoie s-ar putea confrunta şi cu greutăţi în a păstra stocuri pe raft.

În Kenya, un furnizor major de fasole verde şi mazăre în Europa, jumătate dintre lucrătorii din sector au fost trimişi acasă în concediu obligatoriu din cauza incapacităţii industriei de a expedia comenzile, chiar dacă cererea comercianţilor europeni cu amănuntul creşte.


„Stocurile lor [europene] sînt epuizate pînă la ora actuală”, a declarat Okisegere Ojepat, directorul executiv al consorţiului Fresh Produce din Kenya, care grupează peste 200 de cultivatori şi exportatori. Livrările de la un alt furnizor cheie, Africa de Sud, devin tot mai dificile, în contextul în care ţara îşi va bloca graniţele pentru 21 de zile, începînd cu această săptămînă. „Am fost într-o situaţie destul de bună pînă la începutul acestei săptămîni, dar acum lucrurile devin foarte dificile. Din ce în ce mai multe zboruri sînt anulate, aşa că mă aştept să fie mari perturbări”, a declarat Hans Muylaert-Gelein, Managing Director la Fruits Unlimited, o companie din Africa de Sud care exportă fructe şi legume în Marea Britanie.

Avioanele care zboară costă mai mult. Operatorii au triplat preţul pe kilogram de produse, la 3 dolari în ultimele două săptămîni, a declarat Hosea Machuki, şeful Asociaţiei Exportatorilor de Produse Proaspete din Kenya, reprezentînd 117 producători şi exportatori. Lanţurile occidentale încep să se blocheze, din cauză că probleme care variază de la un deficit de şoferi de camioane la restricţii la navigaţoe au afectat fluxul lin de mărfuri, spun operatorii de logistică de marfă. Chiar şi produsele de durată mai lungă, cum ar fi citricele, care sînt transportate în mod normal pe mare, ar putea fi blocate din cauza lipsei de containere legate de închiderea Chinei, a spus Muylaert-Gelein. „Portocalele şi lămîile, vechii ambasadori ai Vitaminei C, sînt la cerere mare. De asemenea, rădăcinoasele, morcovii, varza, orice are proprietăţi de sănătate şi cu care oamenii s-au alimentat”, a spus el pentru Reuters.

Nu sînt destui muncitori

Lipsa de lucrători migranţi ameninţă de asemenea să perturbe producţia la mai mulţi furnizori europeni de top, inclusiv Spania, cel mai mare exportator de fructe şi legume din UE. Aproape 16.000 de lucrători sezonieri marocani, în mare parte femei, ar trebui să sosească în regiunea Huelva din Spania pentru a alege căpşuni şi fructe roşii în baza unui acord între cele două ţări. Mai puţin de jumătate dintre aceştia au ajuns pînă în data de 12 martie, întrucît Marocul şi-a închis graniţele pentru traficul de pasageri, a declarat Abdelmounaïm Madani, şeful agenţiei marocane de promovare a locurilor de muncă ANAPEC. Blocarea ţării va dura pînă pe 20 aprilie. Fermierii şi sindicatele din Spania au declarat că producţia, prelucrarea şi exportul de fructe şi legume continuă să funcţioneze fără probleme, deşi starea de urgenţă restricţionează accesul oamenilor la fermele şi zonele de ambalare. Ratele de absentare au fost de pînă la 50% în ultimele zile, a declarat reprezentanta sindicală a muncitorilor agricoli, Monica Vega.

Philippe Binard, delegatul general al Freshfel Europe, care reprezintă industria europeană a produselor proaspete, a declarat că principala problemă a fost lipsa lucrătorilor sezonieri, în special pentru culturile cu intensitate mare, cum ar fi căpşunile şi sparanghelul. El a spus că provocările includ mutarea lucrătorilor de la cazare la ferme, menţinînd totodată distanţarea socială. „Înainte îi transportam cu un microbuz de opt sau nouă persoane, apoi lucrau ziua şi seara se duceau înapoi. Acum aceste transporturi colective nu mai sînt posibile”, spune el. Binard susţine că supermarketurile s-ar putea orienta către vînzarea de produse care ar putea fi mai uşor mecanizate în lanţul de aprovizionare.

Heinz Schibli conduce o fermă care cultivă căpşuni, zmeură şi mure chiar la sud de rîul Rin, lîngă Winterthur, Elveţia. Toate culturile sale sînt destinate pieţei elveţiene. În mod obişnuit, el ar avea acum aproximativ 30 de lucrători din Slovacia, Romînia şi Polonia care lucrează în cîmpurile sale şi în seră, fie pregătind primele căpşuni ale sezonului pentru recoltare luna viitoare, fie pregătindu-se pentru noua rundă de plantare. Pînă în luna mai, va avea nevoie de 70, deoarece începe sezonul recoltelor. Pînă în prezent, doar 12 lucrători au sosit, deoarece cei care urmează să vină în această săptămînă au fost blocaţi fie de restricţii în propriile ţări, fie de tranzitarea Germaniei şi Austriei pentru a ajunge în Elveţia. Avînd în vedere incertitudinea, Schibli discută cu autorităţile locale despre înscrierea şomerilor locali sau solicitanţilor de azil care aşteaptă soluţionarea cazurilor lor.

„Cel mai rău scenariu este că nu vom putea planta toate fructele de pădure pe care le-am planta în mod obişnuit, după recoltarea primei runde, sau că nici nu vom fi capabili să culegem recolta”, a declarat Schibli pentru Reuters. Guvernul elveţian a anunţat, miercuri, 20 de miliarde de franci elveţieni în împrumuturi cu dobîndă mică sau cu dobîndă scăzută, pentru a ajuta întreprinderile mici, precum cea a lui Schibli, să treacă de criza coronavirusului în cazul în care veniturile lor vor scădea sau vor dispărea.

Armata din umbră

În Germania, al cărui sector alimentar se bazează pe aproximativ 286.000 de lucrători sezonieri în fiecare an, ministrul agriculturii a discutat cu transportatorul Lufthansa pentru a vedea dacă ar putea fi transportaţi, dacă pot dovedi că nu sînt infectaţi. Alte idei includ extinderea temporară a termenului limită pentru lucrătorii sezonieri, dincolo de cele 70 de zile din prezent.

Franţa, unde fermierii prognozează o penurie de aproximativ 200.000 de lucrători în perioada de recoltare, a apelat, de asemenea, la lucrătorii nou disponibilizaţi pentru a ajuta la culegerea fructelor şi legumelor. Ministrul Agriculturii, Didier Guillaume, a lansat o chemare către ceea ce el a numit „armata din umbră” a Franţei. Restricţiile de frontieră introduse pentru a provoca răspîndirea virusului perturbă, de asemenea, circulaţia produselor în UE, cu blocaje de trafic de pînă la 18 ore în unele puncte de frontieră. Comisia Europeană a cerut celor 27 de ţări ale UE să adopte măsuri care să asigure circulaţia liberă a mărfurilor de-a lungul „culoarelor verzi” cu treceri de frontieră care să nu dureze mai mult de 15 minute.

Norbert Lins, preşedintele comitetului pentru agricultură al Parlamentului European, a declarat că „culoarele verzi” trebuiau să se aplice şi produselor esenţiale, cum ar fi furajele, îngrăşămintele şi produsele fitosanitare. De asemenea, el a solicitat executivului şi statelor membre ale UE să găsească modalităţi de a permite un fel de mişcare transfrontalieră pentru lucrătorii sezonieri în timpul sezonului de recoltare, chiar dacă restricţiile de călătorie sînt încă în vigoare. Retailerii europeni de alimente urmăresc cu atenţie situaţia. Un purtător de cuvînt al lanţului de supermarketuri cu reduceri Aldi Nord a declarat că, în Germania, aprovizionarea cu fructe şi legume era sigură şi că lanţurile de aprovizionare funcţionează.

„În ciuda acestui fapt, urmărim evoluţiile actuale şi facem o nouă evaluare a situaţiei de la o zi la alta”, a spus acesta. O purtătoare de cuvînt a retailerului alimentar din Marea Britanie Tesco a declarat că nu poate să comenteze în mod special despre fructe şi legume, dar, în general, a existat o creştere a cererii şi, ca urmare, au existat cîteva rafturi goale. „Le cerem clienţilor noştri să cumpere doar ceea ce au nevoie, astfel încît să fie suficient pentru toată lumea”, a spus ea într-un comunicat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?