X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Dodon speră că Parlamentul va susține inițiativa privind furtul bancar

16 dec. 2020,, 08:33   Societate
3206 1

Președintele Igor Dodon și-a exprimat speranța că Parlamentul va susține inițiativa sa ce prevede anularea legii prin care datoria pentru frauda bancară a fost pusă pe umerii cetățenilor. Șeful statului, a declarat, la o ediție specială la Prime TV, că, potrivit legii votată în 2016, cetățenii sînt impuși să achite 25 de miliarde de lei pentru a acoperi furtul din sistemul financiar-bancar.

”Dacă luăm în calcul și procentul bancar, e vorba nu de 13,58 de miliarde de lei, dar de 25 de miliarde de lei. Asta înseamnă cîte 800 de milioane de lei în fiecare an”, a spus Dodon.

Președintele a amintit că a venit cu această inițiativă încă în anul 2017, dar aceasta a fost susținută doar de deputații PSRM. Ulterior, Dodon a semnat un decret pentru inițierea unui referendum național de anulare a legii votată în 2016, dar procesul a fost stopat de Curtea Constituțională.

Săptămîna trecută, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a avizat pozitiv această inițiativă a președintelui. Acum documentul urmează să fie transmis pentru aprobare plenului.

”Rămîn pe poziția în care am fost din 2014 pînă în prezent, această lege trebuie anulată. Sper foarte mult că această lege va fi votată de Parlament și eu sînt gata să o promulg. Datoria nu va fi achitată de cetățeni, ci din rezervele BNM”, a declarat președintele.


Igor Dodon a menționat că această lege ar putea stîrni unele discuții în negocierile cu FMI, dar acum e important să se meargă pe interesele cetățenilor.

”Trebuie să mergem conform intereselor noastre, a cetățenilor. Banii trebuie să rămînă pentru alte necesități, de exemplu pentru agricultori”, a spus Dodon.

Legea votată în 2016 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobînzii, pe termene de pînă la 25 de ani, în volum total de pînă la peste 13,58 de miliarde de lei, cu rata efectivă a dobînzii de 5 la sută.

Prin abrogarea acestei legi se propune eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova, utilizarea eficientă și în interesul cetățenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe și impozite, neadmiterea majorării substanțiale a datoriei de stat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?