X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Dosarul Stoianoglo va fi examinat în regim prioritar la CEDO

27 oct. 2022,, 06:56   Societate
2388 0

Nu în fiecare zi procurorul general al unei ţări este reţinut şi suspendat din funcţia în care a fost ales. Iată de ce, dosarul Alexandr Stoianoglo a fost declarat o speţă cu impact asupra societăţii moldoveneşti şi va fi examinat în regim prioritar, de urgenţă, de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Explicaţia a fost oferită de judecătorul ţării noastre la CEDO, Diana Sîrcu.

Potrivit magistratei, cel mai probabil, CEDO ar putea examina cererea lui Stoianoglo la începutul anului viitor. Declaraţiile au fost făcute la emisiunea Prime Time, de la Prime, transmite publika.md.

Diana Sîrcu a anunţat că, de un an de zile, CEDO implementează aşa-numita strategie impact, ceea ce înseamnă că, printre cererile examinate în regim de urgenţă, sunt şi cele care reprezintă interes major pentru societatea de unde vine dosarul.

'' - Dat fiind faptul că e vorba de procurorul general al republicii, nu fostul, actualul - suspendat. E vorba de o situaţie cînd autorităţile se luptă cu corupţia, cînd suntem în pragul unui pre-vetting, curtea a hotărît că e un caz impact. Nu în fiecare zi procurorul general al unei ţări este reţinut şi suspendat din funcţia în care a fost ales. Dacă este declarat impact automat merge pe linia prioritară, urgent.

– Examinată în regim de urgenţă, asta ce înseamnă? Ani, luni?


- Anul viitor. Prima jumătate a anului viitor", a precizat magistratul.

Judecătorul Republicii Moldova la CEDO a oferit explicaţii despre semnificaţia unuia dintre articolele invocate de Alexandr Stoianoglo în plîngerea sa, şi anume, articolul 18 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului.

'' Articolul 18 interzice ca un drept să fie restricţionat înafara scopului admis de convenţie. Articolul 18 nu este independent, mereu vine în conexiune cu alt articol. Cel mai des vine cu articolul cinci, detenţie ilegală. Daca un om este reţinut, privat de libertate, înafara celor şase scopuri admise de convenţie, ca el nu place guvernării, pentru că vrea să-l pedepsească pentru ceva, pentru ca este un disident politic, pentru că este liderul unui partid politic, deci el nu a săvîrşit nicio infracţiune, nu este nicio suspiciune că ar fi săvîrşit vreo infracţiune, dar este reţinut că a fost o comandă politică, atunci va fi constatată încălcarea articolul cinci, detenţia ilegală, combinat cu 18. Să vă aduc exemple pe articolul 18. Iulia Timoșenko contra Ucrainei, Alexei Navalinîi contra Federaţiei Ruse.", a explicat judecătorul

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?