Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Descoperă Moldova: Minunile Naslavcei

8 aug. 2020,, 08:00   Societate
6978 0

Peisajele din preajma satului Naslavcea și a împrejurimilor lui sînt extrem de diverse și foarte pitoreşti.

Anume diversitatea frumuseţilor naturii acestor locuri atrage aici turiştii. Este vorba şi de albia sinuoasă a rîului Nistru, care are aici cîteva meandre bruşte, schimbîndu-şi capricios direcția cursului, mai ales, că de la înălțimea pantelor abrupte de deasupra rîului se deschide vederea spre toate aceste coturi, este vorba şi de numeroasele insuliţe atît din albia rîului din preajma satului Naslavcea, cît şi din apropierea satului Verejeni.

După cum scrie portalul moldovenii.md, de asemenea, trebuie să vă povestim despre cel mai mare lac de acumulare, dar și despre Centrala Hidroelectrică Dnestrovsc-2, care aparţine Ucrainei. De pe panta abruptă din preajma Naslavcei, se vede foarte bine o parte a lacului de acumulare, creîndu-ne o impresie de neuitat. Cu toate acestea, trebuie să vă avertizăm că aceasta este o zonă de frontieră și puteți avea acces aici, doar cu permisiunea Serviciului de Grăniceri.

Nu mai puțin atractiv este și satul însuşi, întinzîndu-se larg peste Nistru și de-a lungul albiei rîuleţului Cosărău, în valea acestuia. Satul este împărțit în două părți: una e sus de Nistru, iar cealaltă sus de Cosărău. Și dacă partea de sus a satului se află pe o pantă abruptă, partea superioară a căruia e situată la înălțimea de 200-230 metri deasupra nivelului mării, atunci partea de jos e la înălțimea de 75-85 m deasupra nivelului mării. Adică, dacă e să respectăm configuraţia geografică, este literalmente vorba, aici, de un sat de munte, deși nu avem munți. Iată despre ce caracteristici e vorba: diferenţe de altitudine, teren pietros, şerpuitor, schimbător, lipsa perspectivei de a putea străbate cu privirea dincolo îl fascinează, literalmente, pe cel, care vizitează aceste locuri pentru prima oară.

Trebuie să vă povestim neapărat despre existenţa numeroaselor puncte din care puteţi admira împrejurimile. Fiecare îşi poate descoperi aici un astfel de punct, pentru a-şi face propriile fotografii unice.


O trăsătură distinctă a localităţii Naslavcea este bogăţia ei mineralogică. Acest lucru se datorează mișcărilor tectonice gigante, care au avut loc în aceste locuri în cele mai vechi timpuri. Datorită rupturilor tectonice aici ies la suprafaţă cele mai variate roci, începînd de la tot felul de calcare, formate în Epocile Tortoniană și Sarmatică, dar şi varietăţile de conglomerate de silex de cele mai diverse culori și nuanțe, numeroase aflorimente ale șisturilor argiloase: de la argilit negru pînă la verzui. La marginea satului Naslavcea, în apropiere de Centrala Hidroelectrică Dnestrovsc-2 se află Lacul Albastru care s-a format în fostă carieră de argilit, el avînd o apă de o culoare turcoaz incredibilă. De adîncimea lacului putem să ne dăm seama după vîrful săgeţii turnului macaralei, rămase în cariera inundată. Pe malul lacului puteţi strînge bucăţele de argilit de diferite nuanțe. Vă avertizăm că şi acest lac se află în zona de frontieră şi puteţi ajunge pe malurile lui numai cu permisiunea polițiștilor de frontieră.

Trebuie să vă povestim neapărat despre încă o atracţie turistică a acestor locuri ‒ Mănăstirea Rupestră Leadova, situată pe malul stîng (ucrainean) abrupt al Nistrului. Schitul acestei mănăstiri a fost fondat în anul 1013 de către călugărul Antonie Pecerschi, viitorul fondator al Lavrei Pecerska din Kiev. În anul 2013, mănăstirea a aniversat 1000 de ani de la fondare. În ultimii ani, această mănăstire s-a bucurat de o înflorire continuă, au fost restaurate multe dintre clădirile acesteia, mănăstirea continuînd să atragă mii de pelerini și turiști din diferite țări. Menționăm această atracție, atribuindu-o acelora din preajma Naslavcei, pentru că anume de pe malul domol moldovean, din acest loc de pe malul Nistrului, mănăstirea apare ca în palmă și e accesibilă vederii întreaga panoramă a acesteia. Din partea ucraineană acest lucru este pur și simplu imposibil din cauza reliefului localităţii.

Neobișnuit de pitorească este valea rîului Cosărău cu numeroase vaduri, pîraie și izvoare, care se varsă în rîu, alimentîndu-l cu apă din cea mai pură.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?