Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Pentru a supraviețui, mulţi bătrîni ies în stradă pentru a vinde ce mai au prin gospodărie

15 ian. 2020,, 14:30   Societate
3803 0

Viaţa grea şi pensia mizeră îi scot în stradă şi pe timp de iarnă. Dar nu pentru a protesta, dar pentru a vinde ce au la îndemînă - legume din grădină, murături sau chiar jucării ale copiilor şi nepoţilor.

Cu lacrimi în ochi, bătrînii spun că abia supraveţuiesc şi nu s-au gîndit că vor ajunge vreodată să trăiască atît de greu, după ce au muncit o viaţă întreagă, transmite NOI.md cu referire la tvrmoldova.md.

La cei 76 de ani ai ei, Nina Chicerman stă pe un scăunel, la colţ de stradă, şi vinde borş. Spune că îl face cum ştie mai bine astfel încît cumpărătorii să treacă des pe la ea. Ar vrea să nu fie nevoită să vîndă în stradă, dar pensia de o mie şi şase sute de lei nu-i ajunge nicidecum pentru medicamente, facturi şi mîncare.

„Iată vînd de un lapte de-o smîntînă, pîine nu cumpăr că am făină, să am şi de o medicină, nu să trăiesc să rămîn pe spinarea cuiva. Sînt învăţată să trăiesc pe munca mea, am avut moş în Sfatul Ţării”, a spus Nina Chicerman.

Spune că a muncit toată viaţă şi nu s-a gîndit ca va ajunge să stea pe stradă, cu teama că în orice moment va veni un poliţist să o gonească.

„Am lucrat cum am încheiat şapte clase, că tatăl meu a fost invalid de război. Mai ieri am dat o mie de lei pe medicamente”, a spus Nina Chicerman.

Acestă femeie vine din satul Floreni, Anenii Noi. Se scoală dimineaţa la ora cinci pentru a ajunge la Chişinău şi aduce ce a cules toamna de prin gradină, a mai făcut murături, are chiar şi vin de casă. Chiar dacă în mînă ţine cutia cu medicamente pe care şi le-a cumpărat din banii cîștigați în primele ore ale zilei, este optimistă şi spune că nu va renunţa, atît cît mai are puteri.

Tatiana şi-a scos din casă toate jucăriile copiilor şi nepoţiilor şi le vinde pentru a face un ban. Acest bărbat vinde cărţile pe care le-a colecţionat tatăl sau, iar această femeie - plantele de cameră pe care le creşte în apartament. Spune că ajuns să vîndă pe stradă după ce a rămas pe drumuri, împreună cu fiica şi nepotul. Banca i-a luat apartamentul pentru că nu a putut returna banii împrumutaţi. Acum are 82 de ani şi vinde ciorapi pentru a face bani de chirie şi mîncare.

„Nu stau cu mîna întinsă, nu vreau, am mers la asistenţii sociali să mă ia la azilul de bătrîni, nu mă iau, zic că am copii, eu zic că ei singuri nu au unde trăi”, a spus Nadejda Singhena.

Unii din cei care vînd în stradă au refuzat să vorbească în faţa camerei de luat vederi, pentru că le e ruşine de copiii lor. Alţii se tem să nu fie alungaţi, pentru că autorităţile locale interzic comerţul stradal în locurile neatorizate.

Cea mai mică pensie în 2019 în Republica Moldova este de 1.080 de lei, iar cea mai mare - de peste 224 de mii de lei.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?