Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ce trebuie să știm despre vaccinurile anti-Covid administrate în Moldova

30 apr. 2021,, 15:00   Societate
7851 1

Republica Moldova dispune în prezent de aproximativ 614 de mii de doze de ser împotriva COVID. Cele mai multe doze de vaccin disponibile în țara noastră sînt cele de la AstraZeneca. Este vorba de peste 266 de mii de doze.

Pînă la ora actuală, R. Moldova a recepționat:

  • 266.400 de doze de vaccin AstraZeneca (Vaxzevria), recepționate ca ajutor umanitar din partea Romîniei și prin intermediul Platformei COVAX. La moment, din acest lot, au rămas 57.210 doze la Depozit;
  • 24.570 doze de vaccin Comirnaty Pfizer/ BioNtech, prin intermediul Platformei COVAX, toate dozele au fost distribuite Centrelor de vaccinare;
  • 152.000 doze de vaccin Sinopharm, dintre care 2000 au fost recepționate din partea Emiratelor Arabe Unite ca ajutor umanitar și repartizate către USMF pentru vaccinarea studenților și a personalului instituției și un alt lot donat de către Guvernul Republicii Populare Chineze, a cărui distribuție va fi inițiată în următoarele zile;
  • 100.000 doze de vaccin Sinovac – achiziționate prin contractare directă, distribuția acestora va începe în următoarele zile;
  • 71.000 doze de vaccin Sputnik-V, donație din partea Rusiei. Repartizarea acestora va fi inițiată imediat ce va fi primită confirmarea despre livrarea Componentei 2 a vaccinului (alte 71 mii de doze urmează să ajungă astăzi în R. Moldova)

Ministerul Sănătății a publicat informații relevante despre specificul și eficiența fiecărui tip de vaccin în parte:

Pfizer

Acest vaccin mARN este livrat într-o nanoparculă lipidică pentru a exprima o proteină spike de lungime completă. BNT162b2 a fost autorizat pentru ulizare în mai multe state, inclusiv în Statele Unite, Regatul Unit (Marea Britanie), țările din Uniunea Europeană și Canada. Într-un studiu amplu, acest vaccin a avut o eficiență de 95% în prevenirea COVID-19 simptomatic începînd cu ziua a 7-a după administrarea dozei a doua.


Vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 se administrează intramuscular, în două doze a cîte 0,3 ml fiecare, administrate la interval de trei săptămîni.

AstraZeneca

Vaccinul AstraZeneca se administrează sub formă de două injecții, de obicei în mușchiul din partea superioară a brațului. A doua doză trebuie administrată între 4 și 12 săptămîni de la prima doză.

Vaccinul AstraZeneca acționează pregănd organismul să se apere împotriva COVID-19. Este alcătuit dintr-un alt virus (adenovirus), care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea proteinei virale de suprafață din SARS-CoV-2. În studiul pentru autorizare, eficacitatea vaccinului este de 82%. Cu toatea acestea, unele țări au oprit vaccinarea cu acest ser, altele au impus restricții de vîrstă, din cauza efectelor adverse înregistrate, cum ar fi apariția trombozei. Au fost raportate și cazuri de deces.

Moderna

Vaccinul mARN-1273 COVID-19 al vaccinului Moderna este un vaccin mARN încapsulat cu nanoproteine lipidice LNP care exprimă glicoproteina spike. A fost dezvoltat de Moderna și Centrul de cercetare a vaccinurilor de la Instutul Național de Alergii și Boli contagioase (NIAID) din SUA. Moderna este un vaccin pentru prevenirea bolii coronavirusului 2019 (COVID-19) la persoanele cu vîrsta de cel puțin 18 ani.

Vaccinul Moderna COVID-19, mRNA-1273 (100 μg), se administrează intramuscular cu o serie de două doze (0,5 ml fiecare), administrat la 28 de zile distanță. Eficaciența vaccinului a fost esimată la 94,1%.

Sinopharm

Vaccinul împotriva COVID-19 (BBIBP-CorV) produs de către Sinopharm este un vaccin inacvat cu o eficacitate raportată de 79.3%. Vaccinul a fost testat în faza 3 pe peste 60.000 de voluntari în 10 țări de pe connente diferite. Conform rezultatelor fazei 3 de testare din Emiratele Arabe Unite care s-a desfășurat pe 31.000 de voluntari, vaccinul Sinopharm are o eficiență de 100% împotriva formelor medii și severe de COVID-19.

Vaccinul se administrează în două doze la interval de 3 săptămîni.

Sputnik –V

Vaccinul Sputnik –V este un vaccin vector viral nereplicav (adenovirus recombinant heterology AD26 și Ad5), pentru prevenirea bolii COVID-19. Vaccinul este unul sigur și eficient, fiind aprobat în 62 țări, inclusiv și în Republica Moldova. Acesta poate fi administrat persoanelor adulte, cu vîrsta de la 18 ani.

Schema de administrare: 2 doze la un interval de 21 zile, administrare intramusculară.

De menționat că vaccinarea împotriva COVID-19 este benevolă în Republica Moldova, deși unii medici și cadre didactice au spus că sînt intimidați și practic impuși să se vaccineze. Cu o reacție în acest sens responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății nu au venit, evitînd de fiecare dată să ofere informații.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?