X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Cenușă: Se crează impresia că asistăm la o “diplomație twitter”

14 ian. 2022,, 13:00   Societate
2868 2

Reacția Ministerului de Externe la evenimentele din regiune, în special a atacul cibernetic asupra mai multor instituții de stat din Ucraina, este cel puțin una ciudată, notează Noi.md

De această părere este politologul, Dions Cenușă.

Într-o postare pe canalul său de telegram acesta spune că autoritățile de la Chișinău ar trebui în primul rînd să se concentreze pe promovarea intereselor externe a Republicii Moldova, dar nu pe “diplomația twitter”.

”Îmi pare ciudat că Ministerul de Externe reacționează la evenimente din regiune fără ca să existe o analiză profundă a situației, care necesită timp și resurse umane corespunzătoare. Mai mult decît atît, resursele puține ale instituțiilor de stat trebuie utilizate în primul rînd pentru agenda externă a țării. Iar dacă se face altfel, atunci trebuie de explicat contextul - se face în demonstrație de solidaritate pentru un partener strategic etc.

- Ucraina a anunțat că o mulțime de instituții de stat au devenit victimele unui atac cibernetic masiv, fără precedent, inclusiv Ministerul de Externe. Principalul suspect este Rusia.


- UE urmează să decidă dacă va folosi resurse disponibile pentru statele membre pentru a ajuta Ucraina.

Acum, Ministerul de Externe de la Chișinău publică o reacție la evenimentele din Ucraina. Problema nu este în faptul că s-a atras atenția la subiect, ci că se crează impresia că asistăm la o “diplomație twitter”, cînd ministrul reacționează la orice lucru care se întîmplă în regiune cu o declarație. Probabil, este mai corect ca resursele Ministerului care sînt limitate să fie folosite mai strategic pentru a promova interesele naționale ale țării”, scrie Cenușă.

Totodat, cît privește situația din țările Trioului Asociat, politologul recomandă stabilirea unui secretariat care să comunice pe problemele de securitate sau politică externă care are loc în Georgia, Moldova și Ucraina, inclusiv pe Twitter.

”Astfel, diplomația de la Chișinău ar fi orientat energia în primul rînd pe subiecte care țin de agenda externă a Moldovei. În alte cazuri, diplomația moldoveană trebuie să explice motivația preocupării pentru subiecte care nu vizează Moldova, în mod corect ar fi trebuit să fie cu referință la “solidaritatea cu un partener strategic” etc. În orice caz, diplomația de tip “twitter” cu mesaje scurte, doar cu scopul de a reacționa poate genera sunet fără substanță, și nu e sustenabilă pe termen lung”, a concluzionat Cenușă.

Reamintim că astăzi Ucraina a anunțat că a fost ținta unor atacuri cibernetice.

În acest context șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu a condamnat ferm astfel de activități cibernetice rău intenționate.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?