X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Centrul COVID-19, neîncăpător: Fiecare pacient se roagă să se facă bine

22 mar. 2021,, 12:06   Societate
3139 0

Ceea ce-şi doresc cel mai mult pacienţii bolnavi de COVID e să fie externaţi cît mai curînd şi să nu se mai îmbolnăvească vreodată.

Sînt mărturii ale celor internaţi la Centrul COVID-19, de la MoldExpo din Chişinău. Mulţi medici veniţi să lucreze aici în perioada pandemiei vor să revină la vechile lor locuri de muncă din spitale, transmite tvrmoldova.md.

În perioada pandemiei, la centrul COVID s-au deschis rînd pe rînd trei locaţii pentru internarea bolnavilor de COVID. Medicii spun că în aceste zile situaţia devine şi mai alarmantă pentru că nu mai sînt locuri libere pentru pacienţi.

De cîteva zile Vasile Şalaur şi soţia sa se tratează de COVID la Centrul de la MoldExpo. El e profesor la Universitatea Agrară, iar ea – bibliotecară la aceeași instituţie.

„Intrăm în contact şi cu profesorii şi studenţii, cînd a venit salvarea m-au întrebat de unde şi cum, dar am avut în colectiv. Din anul trecut eu sînt al patrulea, al cincilea caz”.


Vasile Șalaur, conferenţiar universitar: „E clar că condiţiile sînt destul de dificile, dar în condiţii de pandemie situaţia e ideală. Dacă ar fi spitaliceşti, ar fi altele şi medici ar lucra, dar bravo lor, chiar şi în aceste condiţii fac o muncă destul de solidă”.

În acest pavilion sînt 200 de paturi pentru bolnavii de COVID şi 199 de bolnavi internaţi. 21 dintre ei sînt conectaţi la aparate de respiraţie artificială. Sînt foarte puţine paturi libere pentru că în ultimele luni pacienţii se tratează mai greu.

Ala Reajeva, şef departament spitalicesc Centrul COVID-19: „Au fost zile săptămîna trecută cînd nu erau paturi libere, veneau testele pozitive, era o situaţie stresantă, pentru că, mă rog, fiecare are dreptul la tratament.”

Fiecare pacient care se tratează aici, se roagă să se facă bine cît mai curînd şi să nu mai sufere niciodată de această boală.

Valentina Hahlova, pacientă, 73 de ani: „Oamenii nu conştientizează ce înseamnă asta. Nu-ţi poţi atinge nici propriul corp din cauza durerilor. Dureri de cap, ochii nu văd, febră de 40 de grade. E imposibil, nici nu te poţi întoarce”.

Iulia Prijilevskaia, pacientă: „Tot ziceam că trece, trece răceală. Dar am chemat salvarea, sînt aici de pe data de 10. Nu am ce spune, surorile şi medicii sînt de treabă. ”

Iulia Priveleschi, este o altă pacientă, care de mai bine de o săptămîna e internat împreună cu soţul la centrul COVID. Speră să învingă virusul cît mai curînd.

La Centrul COVID, ambulanţele sosesc în continuu, iar bolnavii sînt internaţi aproape fără întrerupere.

Boxele de la Centrul COVID, deşi sînt mai mici, cu puţin se deosebesc de saloanele din spital. Aici sînt doar paturi, cearşafurile deja au fost puse la dispoziţie. O masă şi un scaun. Astfel în cît pacientul să aibă strictul necesar.

De trei ori pe zi pacienţii mănîncă din veselă de unică folosinţă.

Pacienţii sînt supravegheați permanent de medici echipaţi în costume speciale, care aleargă neobosit. Victoria Ciobanu a lucrat pînă la pandemie la spitalul numărul 1 pentru copii din Chişinău, iar de la deschiderea Centrului e alături de medicii de aici, care i-au devenit o a două familie.

Medicii sînt foarte dezamăgiţi că mulţi încalcă normele sanitare, în timp ce ei luptă pentru a salva vieţile oamenilor.

Săptămîna trecută la Centrul COVID-19 au mai fost aduse încă 50 de paturi. Acum capacitatea instituţiei este de peste 300 de locuri pentru pacienţii bolnavi de COVID.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?