X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ex-șeful Curții de Apel Bălți va primi o indemnizație de peste 200 mii de lei

10 mai. 2022,, 11:03   Societate
3098 0

Fostul președinte al Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, care a plecat din sistem la sfîrșitul lunii martie, va primi o indemnizație unică de peste 200 mii lei. Un demers în acest sens a fost aprobat astăzi de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Petru Moraru a menționat că în conformitate cu art. 26 al. 3 al legii cu privire la statului judecătorului „judecătorului demisionat sau pensionat i se plăteşte o indemnizaţie unică de concediere egală cu 50% din produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător. Totodată, în calculul indemnizaţiei unice de concediere pentru judecătorul demisionat şi reîntors în funcţie se ia timpul activităţii în funcţia de judecător de la data încetării ultimei demisii”.

Astfel, potrivit calculelor efectuate, magistratul urmează să primească circa 234 mii lei.

Ex-președintele Curții de Apel Bălți, magistratul Alexandru Gheorghieș, vizat într-o cauză penală de îmbogăţire ilicită, a fost eliberat la 22 martie din funcție de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în baza cererii de demisie.

La 18 noiembrie, ex-președintele Curții de Apel Bălți, Alexandru Gheorghieș, și un alt figurant în dosar au primit 20 de zile de arest, după ce procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție în comun cu angajații Serviciului de Informații și Securitate au descins cu percheziții în biroul de serviciu, în mijloacele de transport, dar și în alte locații ce aparțin lui Gheorghieș.


Ulterior, la 2 decembrie, magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, au examinat demersul procurorilor anticorupţie cu privire la prelungirea măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe o perioadă de 30 zile, în privinţa lui Alexandru Gheorghieș, precum şi demersul de prelungire a arestului la domiciliu aplicat în privinţa complicelui acestuia, scrie Noi.md cu referire la unimedia.

Astfel, deşi procurorii anticorupţie au prezentat probe noi care justifică actualitatea riscurilor ce impun necesitatea aflării judecătorului şi a complicelui acestuia în arest preventiv şi respectiv arest la domiciliu, magistraţii au dispus admiterea parțială a demersului procurorului.

Prin urmare, măsura preventivă sub formă de arest preventiv aplicată în privinţa judecătorului din cadrul Curţii de Apel Bălţi a fost înlocuită cu arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile. În privinţa complicelui său, magistraţii au dispus înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura preventivă liberare provizorie sub control judiciar, pe un termen de 30 zile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?