X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Președinta interimară a Curții de Apel Chișinău a depus cerere de demisie din sistemul judecătoresc

14 aug. 2020,, 13:30   Societate
5111 3

Judecătoarea Lidia Bulgac, care de un an asigură interimatul funcției de președinte al Curții de Apel Chișinău, a depus cerere de demisie din sistemul judecătoresc. Solicitarea sa urmează să fie examinată în ședința de marţi a Consiliului Superior al Magistraturii.

Lidia Bulgac este judecătoare din 1993. În 2007, i s-a decernat Diploma de onoare a CSM, iar în martie 2018, - titlul onorific „Veteran al sistemului judiciar”, care se acordă pentru „devotamentul faţă de sistemul judiciar”, în semn de „stimulare morală a muncii îndelungate a judecătorului şi a devotamentului lui faţă de profesia aleasă”.

Împreună cu Silvia Gîrbu și Grigore Dașchevici, Lidia Bulgac a luat decizia de a permite privatizarea terenului din Grădina publică „Ștefan Cel Mare și Sfînt” unde se află cafeneaua Guguță companiei de contrucții Regata Imobiliare, succesoare în drepturi a Finpar Invest, firmă afiliată ex-liderului democraților, Vlad Plahotniuc. Instanța, prin decizia din 7 iunie 2018, a lăsat în vigoare dreptul companiei de a construi un imobil cu 13 etaje pe teritoriul parcului. Magistrații au respins demersul Consiliului Municipal Chișinău și al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor prin care se solicita interzicerea construcției. Instanța a admis pretenția reclamantului ÎCS Regata Imobiliare și a anulat sintagma „fără drepturi de privatizare” din pct.1 al Deciziei Consiliului municipal Chișinău nr.11/35 din 23 decembrie 2014.

Cafeneaua „Guguţă” a intrat în pose­sia fir­mei Fin­par Invest în 2009, în urma unei tranzacții dubioase. Și atunci CMC a încercat să-și întoarcă pro­pri­e­ta­tea şi a cerut instanţei de jude­cată anu­la­rea contrac­te­lor de vînzare-cumpărare. Decizia prin care Fin­par Invest putea ridica un hotel cu 15 etaje în centrul Chişinăului a fost emisă de Judecătoria sectorului Centru pe 30 decem­brie 2015. Magistraţii însă interziceau privatizarea terenului din Parcul „Ştefan cel Mare și Sfînt”, unde este amplasată cafeneaua „Guguţă”. Subiectul a provocat reacţii aprinse în societate, mai mulţi activişti protestînd împotriva deciziei. Hotărîrea primei instanţe a fost ata­cată de repre­zen­tanţii Con­si­li­u­lui Muni­ci­pal Chi­şi­nău (CMC) şi ai Agenţiei de Inspec­tare şi Res­ta­u­rare a Monu­men­te­lor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?