X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Majoritatea clădirilor publice sînt inaccesibile pentru persoanele cu mobilitate redusă

24 dec. 2020,, 16:45   Societate
5771 0

Doar o clădire de menire publică (raionul Călărași) este accesibilă, alte 112 sînt parțial accesibile, iar restul de 356 de clădiri sînt inaccesibile pentru persoanele cu mobilitate redusă.

Acestea sînt date ale studiului „Analiza condițiilor de accesibilitatea a clădirilor publice din raioanele Fălești, Călărași și Cahul” realizat în cadrul unui proiect implementat de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități (AOPD) și finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, transmite moldpress.

Potrivit profilului clădirilor auditate, 33 de instituții de învățămînt sînt parțial accesibile și 96 sînt inaccesibile; 19 instituții medicale sînt parțial accesibile și 47 sînt inaccesibile; 17 instituții culturale sînt parțial accesibile și 84 sînt inaccesibile; 25 de instituții de stat sînt parțial accesibile și 78 sînt inaccesibile; 17 întreprinderi de stat sînt parțial accesibile și 50 sînt inaccesibile; o întreprindere economică este parțial accesibilă și alta este inaccesibilă; o asociație obștească este accesibilă (raionul Călărași).

La capitolul accesibilitatea spațiilor interioare, studiul constată că 81% din grupurile sanitare sînt inaccesibile, iar 77% din uși sînt parțial accesibile. Coridoarele clădirilor publice sînt accesibile în proporție de 35%, pe cînd sălile în care se prestează serviciul public sînt parțial accesibile în jur de 58%. Totodată, doar 24% din drumurile de acces către clădirile publice și 6% din suprafețe înclinate și trepte sînt accesibile pentru persoanele cu mobilitate redusă. Nicio parcare din cele evaluate nu este accesibilă pentru persoanele cu dizabilități și doar 19% din parcări sînt parțial accesibile pentru persoanele cu dizabilități.

În Republica Moldova nu a fost realizată anterior o evaluare a accesibilității clădirilor de menire publică și a bugetelor raionale, în vederea stabilirii valorilor inițiale ale indicatorilor de accesibilitate. Prezentul studiu vine să completeze eforturile societății civile și să stabilească indicatorii inițiali pentru un eșantion de 469 clădiri publice din raioanele Fălești, Călărași și Cahul. Totodată, studiul demonstrează necesitatea de a utiliza resursele financiare la nivel local prin abordarea principiului incluziunii și a participării, astfel ca toți cetățenii să aibă drepturi egale.


Proiectul „Accesibilitatea o precondiție pentru asigurarea tuturor drepturilor persoanelor cu dizabilități” este implementat de AOPD în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, implementat de Asociația pentru Politica Externă, Asociația ADEPT, Expert-Grup și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat. Scopul proiectului este de a spori incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități prin promovarea asigurării condițiilor de accesibilitate la nivel național și local în Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?