X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Peste o sută de cîini și-au găsit adăpost într-un centru din Ciorescu

4 oct. 2021,, 10:45   Societate
2944 0

Peste o sută de cîini vagabonzi sînt adăpostiţi la un centru specializat din comuna Ciorescu, municipiul Chişinău. Aici, patrupezii sînt sterilizaţi, vaccinaţi, hrăniţi şi ţinuţi o perioadă, dar între timp li se caută şi stăpîni, transmite Noi.md cu referire la trm.md.

De mai mulţi ani, Doina Cazacu şi Ana Timacova au grijă de animalele care ajung aici. Acestea fac ordine, dar şi le hrănesc. Deşi munca nu este deloc uşoară, ele spun că sînt mîndre că pot ajuta patrupezii.

„La început nu pot să spun că a fost greu, dar mai neobişnuit, deoarece acasă ai un căţel şi două pisici, dar aici sînt un pic mai multe. Dacă ar trebui să îmi caut în altă parte de lucru, nu văd sens, deoarece o să îmi fie foarte greu pentru că m-am obişnuit şi nu m-aş vedea în alt domeniu”, a spus Doina Cazacu.

„La început a fost mai greu, deoarece mă uitam cu alţi ochi la cîinii şi pisicile bolnave. Cu timpul m-am obişnuit, dar uneori sînt prea emoţională, alteori sînt mai severă atunci cînd este vorba de educaţie”, susţine Ana Timacova.

Animalele care ajung aici suferă de anumite probleme de sănătate. Înainte de a fi lăsate să alerge prin curtea centrului, acestea trec obligatoriu prin cabinetul medicului veterinar. Membrii fundaţiei susţin că acum cîţiva ani problema animalelor fără stăpîn era una gravă, însă cu timpul aceasta s-a ameliorat.


„Acum, datorită implicării autorităţilor publice locale, a voluntarilor, a copiilor, a profesorilor, această problemă este discutată, deci nu mai este o problemă tabu, dar oamenii discută despre asta, încearcă să găsească soluţii”, precizează Diana Manoli, managerul proiectului.

Pentru a diminua numărul cîinilor şi pisicilor vagabonzi, fundaţia se ocupă cu sterilizarea animalelor cu stăpîn şi anume a celor care se află la întreţinerea bătrînilor şi a oamenilor cu venituri mici.

Managerul proiectului, Diana Manoli, fiind mai mereu prezentă la proceduri, menţionează că oamenii reacţionează pozitiv, iar unii chiar plîng de fericire. Proiectul a fost realizat cu sprijinul Secţiei de Control şi Protecţie a Animalelor şi va dura pînă în data de 15 decembrie.

„Unora nu le vine să creadă, pentru că proiectul presupune pe lîngă sterilizare şi vaccinarea contra rabiei a animalelor, microcipare şi eliberarea paşaportului, cumva un proiect foarte amplu, oamenii plîng de emoţii, mulţumesc toţi în general”, specifică Diana Manoli.

Fundaţia moldo-germană „Laika" din Ciorescu şi-a deschis porţile pentru animalele fără stăpîn în anul 2004.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?