Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Peste 1.100 kilometri de gazoducte din R. Moldova nu au proprietar

2 iul. 2021,, 14:45   Societate
2428 0

La începutul acestui an, în sistemul de gaze naturale din Republica Moldova se aflau în funcțiune circa 26.400 de kilometri de rețele de gaze naturale, cu 600 de kilometri mai mult decît un an în urmă, arată raportul anual de activitate al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Potrivit raportului ANRE, din totalul gazoductelor 38,3% sînt în proprietatea titularilor de licențe. În special este vorba despre întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz, dar sînt și cîteva mici companii private, transmite Noi.md cu referire la Mold-street.com.

Peste o mie de kilometri de gazoducte nu au stăpîn

Alte 25,7% din conductele de gaze sînt ale persoanelor fizice, asociații și grupuri de persoane fizice, 24,3% - ale autorităților administrației publice centrale și locale, 7,5% - ale agenților economici, iar 4,3% - fără proprietar.

"Aceste rețele sînt exploatate de către titularii de licențe conform documentelor normativ-tehnice în domeniul securității industriale în bază de contracte, iar cele fără proprietar sînt la o evidență separată, fiind exploatate în conformitate cu aceleași norme", susține ANRE.


Potrivit instituției, cheltuielile pentru deservirea tehnică a acestor rețele se includ în tarifele la gazele naturale aprobate de către ANRE, ținînd cont de prevederile Regulamentului privind modul de transmitere a rețelelor de gaze întreprinderilor SA Moldovagaz la deservire tehnică, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 683/18.06.2004.

Bani de la buget pentru reparația capitală

ANRE susține că problemele legate de rețelele de gaze naturale asupra cărora nu este înregistrat dreptul de proprietate persistă în cazul necesității efectuării lucrărilor de renovare sau reparații capitale, or, potrivit Regulamentului aprobat prin Hotărîrea de Guvern nr. 683/18.06.2004, aceste cheltuieli urmează a fi suportate de proprietari.

Pe de altă parte, rețelele de gaze naturale au o durată de funcționare utilă de 20-25 de ani, iar cele construite din surse bugetare prin implementarea Programelor de stat în anii 2001-2005 se apropie de perioada în care vor fi necesare lucrări capitale care urmează a fi finanțate din surse bugetare.

ANRE propune iarăși ca această problemă să fie discutată pe platforma parlamentară cu impunerea de soluții, inclusiv legislative, în scopul soluționării chestiunii dreptului de proprietate asupra rețelelor de gaze naturale fără proprietar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?