Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Peste 1,5 miliarde de utilizatori WhatsApp sînt în pericol!

27 feb. 2020,, 17:30   Societate
9219 0

Cel mai popular și mai răspîndit în lume messeger, WhatsApp, în ultimele luni a devenit unul dintre cele mai periculoase aplicații pentru utilizatori.

Despre aceasta scrie "lenta.ru", menționînd că nu este pentru prima dată cînd experții învinuiesc serviciul pentru vînzarea de date și încălcarea secretului corespondenței, cu toate acestea anul 2019 a devenit deosebit de scandalos pentru WhatsApp.

Niște infractori necunoscuți, făcînd rost de programul pentru ofițeri și cercetași, spionau utilizatorii, ascultîndu-le conversațiile, citind corespondența și chiar porneau transmisiunile video directe din viața victimelor.

Victimele primeau apeluri de pe numere necunoscute, iar din telefoane le dispăreau fișiere. Victime ale atacurilor răufăcătorilor au devenit mii de oameni. Ancheta care a urmat cu privire la serie de incidente a demonstrat că scopul real al atacurilor telefonice a fost apărătorii drepturilor omului, opozanții, diplomații, oficialii de rang înalt și jurnaliștii din peste 20 de țări ale lumii.

În luna mai 2019, a devenit cunoscut faptul că victimele hackerilor ar putea fi peste 1,5 miliarde de utilizatori WhatsApp, deoarece infractorii cibernetici au profitat de vulnerabilitatea serviciului CVE-2019-3568, care le-a permis să implementeze să de la distanță programe de spionaj.


Codul malign dezvoltat de compania israeliană NSO Group era transmis printr-un apel de primire: atacatorii sunau victimele prin messenger, iar programul se introducea automat pe dispozitiv. Era se potrivea atît pentru gadgeturile cu iOS, cît și pentru Android, iar infectarea avea loc chiar dacă utilizatorul nu răspundea.

La cîteva minute după apelul ratat, telefonul putea transmite infractorilor absolut totul: date criptate, imaginea ecranului, mesaje personale și locația, de asemenea, la comanda lor ei puteau porni camera și microfonul, organizînd efectiv o transmisiune în direct fără știrea stăpînului.

Reprezentanții companiei susțineau că un astfel de produs este destinat numai pentru serviciile speciale și alți oficiali guvernamentali care trebuie să lupte împotriva terorismului și a criminalității. Datorită acestei tehnologii, compania israeliană relativ mică a obținut o evaluare de piață de un miliard de dolari.

În octombrie, Facebook, care deține messenger, a dat în judecată în California compania israeliană. Potrivit reprezentanților WhatsApp, grupul NSO și compania-mamă Q Cyber Technologies și-au spionat utilizatorii prin intermediul unor programe periculoase. Facebook intenționează să le interzică prin judecată accesul la platformele lor. Acesta a fost primul precedent în întreaga existență a aplicației.

Facebook a recunoscut că înșiși creatorii codului nu au piratat clienții companiei lor, încă vor trebui pedepsiți pentru instrumentul creat. Serviciul a numit precedentul un „atac sistematic” și intenționează să obțină un control legislativ strict al armelor cibernetice și un moratoriu asupra acestor atacuri.
Majoritatea utilizatorilor WhatsApp, , de cele mai multe ori, nu se gîndesc la riscurile pe care le aduce aplicația, deoarece reies, în primul rînd, din răspîndirea sa largă și obișnuința de a folosi messenger. Anume din această cauză lupta dezvoltatorilor serviciului împotriva vulnerabilităților, cel mai probabil, va continua.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?