Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Blocaj în sistemul judecătoresc

17 mar. 2021,, 12:14   Societate
3280 0

Din octombrie 2020, promovarea judecătorilor în funcții este blocată. Se întîmplă din cauză că împuternicirile membrilor Colegiului de selecție și evaluare au expirat.

Respectiv, magistrații nu pot participa la concursurile de numire sau promovare în funcții. Problema a fost sesizată de președinta interimară a CSM, Luiza Gafton, la audierile organizate de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități.

„De o bucată de vreme, batem alarma și spunem că este un blocaj în sistemul judecătoresc care poate fi soluționat prin modificări legislative. În august 2020, am sesizat problema și este o hotărîre a CSM în vederea inițierii procedurii legale de adoptare, se inițiază Ministerului Justiției propunerea de modificare a legii ce ține de selecția, evaluarea, performanța și cariera judecătorilor. Și am arătat cum ar trebui soluționat. Nu avem niciun răspuns. Menționez că împuternicirile membrilor Colegiului de selecție și evaluare au expirat la 20 octombrie. Se putea de intervenit în acest interval”, a spus președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

Despre problemă a fost sesizat Parlamentul, Guvernul și Ministerul Justiției. Despre necesitatea modificărilor legislative, CSM a comunicat repetat la 27 octombrie, dar și, ulterior, la 27 ianuarie 2021.

„Ministerul Justiției a venit cu răspuns formal că urmează să se consulte. Deși s-au făcut modificări la legea cu privire la Procuratură, pentru sistemul judecătoresc nu s-a putut. De aici facem concluzia că special nu se acționează, pentru a bloca activitatea judecătorilor și a CSM”, mai spune Gafton.


În consecință, mai mulți judecători, cărora le-au expirat mandatul de cinci ani, dar și care aspiră la unele funcții administrative sau la o altă instanță ierarhic superioară, nu pot fi participa la concursuri, în condițiile în care nu sînt lucrative colegiile din subordinea CSM.

„Cei cărora le-a expirat termenul de cinci ani nu lucrează, dar trebuie remunerați. Statul cheltuie bani și sarcina lucrului trece pe seama altor judecători, care nu sînt remunerați. Consecințele sînt tergiversarea, neexaminarea în termen a cauzelor, se poate ajunge și la CtEDO pentru acest lucru. Cred că Ministerul Justiției, de rînd cu Parlamentul pot să elimine aceste probleme”, a punctat președinta interimară a CSM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?