X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

O luptă fără finalitate: Gardurile instalate pe Răut nu vor dispărea prea curînd

19 iul. 2021,, 16:17   Societate
2802 0

Gardurile pescarilor vor continua să fie instalate abuziv pe rîul Răut atît timp cît nu va exista o intervenție promptă din partea autorităților publice locale și a oamenilor.

Despre aceasta au comunicat pentru Noi.md reprezentanții Inspectoratului General pentru Protecția Mediului, după ce în atenția activiștilor de mediu a revenit problemă poluării rîului, din cauza acțiunilor iresponsabile ale pescarilor.

Consecințele instalării acestor bariere sînt catastrofale: rîul se înămolește, debitul devine mai mic, iar riscul ca Răutul să dispară cu timpul e tot mai mare.

Viorel Bujoreanu, șeful Direcției control resurse cinegetice și piscicole, a declarat pentru Noi.md că inspectorii de mediu încearcă să lupte cu acest flagel de ani de zile, efectuînd periodic razii în teritoriu. Măsurile s-au dovedit a fi însă insuficiente pentru a descuraja practicile pescarilor. Amenda achitată pentru asemenea încălcări variază între 300 și 600 de lei, aceasta este însă prea mică, consideră specialistul.

"Depistăm persoanele, le amendăm. Totodată discutăm cu adminstrația publică locală să nu permită instalarea acestor garduri. Din păcate, amenzile sînt mici de la 300-600 lei, iar în decurs de 72 de ore achită în jumătate. Administrația publică locală trebuie să fie cointeresată să nu permită instalarea gardurilor, oamenii de bună credință, comunitatea la fel trebuie să se implice, să le facă observație. Noi efecutăm razii, amendăm persoanele, dar după ce plecăm, acest garduri reapar", a relatat Viorel Bajureanu.


Funcținarul spune că nu toate încălcările pot fi depistate și pestepsite, din cauza numărului insuficient de inspectori implicați în efectuarea controalelor. "În direcție sîntem patru angajați și normal că nu reușim să facem razii, cu patru oameni să ținem situația sub control", a mai spus el.

Problema este un sensibilă și din considerentul că cei care pescuiesc prin instalarea gardurilor pe rîu provin din familii nevoiașe, iar aceasta reprezintă pentru ei o sursă de hrană.

Viorel Bajureanu a explicat că astfel de bariere pe rîu opresc cursul apei, în consecință peștele nu poate migra, se astupă izvoarele și rîul poate să sece.

Administrația locală de stat este la curent cu problema îngrădirilor instalate ilegal de pescari pe rîul Răut, în fiecare an aceste bariere sînt scoase, dar oamenii continuă să le instaleze. Activiștii de mediu îndeamnă autoritățile să dea dovadă de responsabilitate, iar structurile și organizațiile de profil - să nu rămînă indiferente față de problema rîurilor din Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?