Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Asociația „Părinții Solidari” cere reluarea procesului de studii cu prezența fizică

14 apr. 2021,, 12:26   Societate
2292 0

Autoritățile luptă nu cu pandemia, dar luptă cu copiii și educația. De această părere sînt membrii AO „Părinți Solidari” care trag un semn de alarmă asupra aplicării învățămîntului online.

Părinții spune că acest model este aplicat ineficient și se poate lăsa cu consecințe asupra dezvoltării fizice și intelectuale a copiilor. AO „Părinți Solidari” solicită autorităților să revadă măsurile restrictive și propun soluții, transmite Noi.md cu referire la agora.md.

Reprezentanții AO „Părinți Solidari” semnalează asupra faptului că sistemul de învățămînt online a fost propus de Ministerul Educație ca un model care trebuie aplicat în cazuri excepționale.

„La noi în țară, chiar dacă avem declarată stare de urgență, nu vem caz de urgență. Avem localuri, magazine și piețe deschise, transport arhiplin. Părintele cu copilul poate merge la magazin, la sala de sport sau oriunde în altă parte, dar la școală- loc vital pentru dezvoltare intelectuală a copiilor, nu au acces”, subliniază directorul executiv al AO „Părinții Solidari” Ala Revenco.

Mai mult, „Părinții solidari” spun că au observat în ultimele săptămîni că autoritățile statului ar întreprinde acțiuni de dezinformare. Altfel spus, s-ar exagera despre cazurile de îmbolnăvire în rîndul copiilor, iar informația s-ar prezenta manipulator pentru a argumenta menținerea școlilor închise pînă la final de an școlar. Datele prezentate arată că cel mai mare risc de îmbolnăvire este în rîndul persoanelor vîrstnice și nu a copiilor.


„Autoritățile își fac griji enorme pentru copii și nu fac nimic pentru categoriile de risc unde sînt înregistrate decese”, se arată nemulțumiți reprezentanții AO „Părinții Solidari”.

Mai mult, aceștia spun că autoritățile la fel de dur intervin la orice solicitare de a relua procesul educațional cel puțin pentru clasele primare.

„Părinții se întreabă cu ce se deosebește un copil cu vîrsta de 5-7 ani care frecventează grădinița de un copil care merge la școala primară. Analizînd datele vedem că pe categoria de vîrstă 0-5 ani sînt 2.654 cazuri, iar pe categoria de vîrstă 5-10 ani - 2.334 cazuri. Asta reprezintă 1% din numărul total de cazuri”, sublinază Ala Revenco.

Drept urmare, „Părinții Solidari” propun cîteva soluții pentru revenirea de urgență la învățămînt cu prezență fizică a elevilor în sălile de clasă.

În acest scop, autoritățile sînt rugate să-și concentreze eforturile pe diminuarea numărului de cazuri pe categoria de vîrstă 60+, ca fiind cea mai mare categorie de îmbolnăviri. Totodată, să se revenă la învățămînt în clase pentru elevii din clase primare. La fel, propun testarea profesorilor la anticorpi, așa cum o parte dintre ei ar fi fost infectați sau vaccinați și ar putea reveni la învățămînt cu prezență fizică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?