Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Escrocherie: Peste 20 de persoane au rămas fără sume importante de bani

12 ian. 2022,, 08:51   Societate
2678 0

Au rămas fără sume importante de bani pe cardurile bancare, după ce au transmis datele personale unui om de încredere, așa cum credeau ei.

Este istoria tristă a 20 de oameni, care habar nu aveau că avocatului Igor Spînu i-a fost spart contul de Facebook și, în ideea că ar vorbi cu acesta, au căzut în plasa escrocilor. În total, răufăcătorii au sustras peste 3000 de euro de pe cardurile lor bancare. Poliția atenționează oamenii să nu ofere nimănui datele și codurile bancare și să-și schimbe cît mai des parolele de pe rețelele sociale, pentru a evita spargerea acestora.

Avocatul și conferențiarul universitar Igor Spînu avea 5000 de prieteni pe pagina sa de Facebook cu care comunica frecvent și care aveau încredere în el. La un moment dat, bărbatul spune că a început să primească zeci de apeluri de la prieteni, în care era întrebat ce probleme are de solicită bani sau dacă i-au ajuns pe card banii trimiși. Așa a descoperit că, de fapt, contul său de Facebook a fost spart, iar persoana care îl gestiona trimitea mesaje prietenilor. Mai exact, cîștiga încrederea oamenilor prin mesaje personale, după care le cerea datele și codurile bancare, spunîndu-le că are nevoie urgent să transfere bani.

„De trei zile sîntem într-un coșmar stabilit. Primesc sute de telefoane pe zi, de unde vreți, și din Kazahstan, România, Germania. Toată lumea bună întreabă ce-ai pățit, domnule Spînu, de ce ai nevoie de bani?! Și atunci eu strig în gura mare, disperat: nu dați, nu transmiteți, nu este bun”, explică victima.

Avocatul spune că a încercat în diferite moduri să-și atenționeze prietenii să nu transfere bani, dar și să-și recupereze contul. A încercat să vorbească și cu persoana care i l-a spart, dar aceasta, cu chef de glumă, i-a cerut în schimb 10 mii de euro.


„Cere o sumă de bani, pentru a-mi transmite contul. Și zic: este garanție? El rîde, hahaha, nu mai este. Zic, o să te dau la poliție. Eu conturi de astea am o sută, nu mă interesează. Încearcă și mă dă la poliție să vedem ce o să hotărăști”, mai spune avocatul.

Ulterior, unul dintre colegii avocatului, care a fost și el contactat, dar și-a dat seama că e vorba de o escrocherie, a postat pe facebook un clip video în care îi anunță pe prietenii avocatului să fie prudenți și să nu trimită datele bancare nimănui. La scurt timp, acesta spune că s-a încercat și spargerea propriului cont de Facebook.

„Am primit un mesaj, în care era indicat că o persoană necunoscută a încercat să acceseze acest cont de Facebook. Din acest motiv, contul a fost blocat. L-am recuperat înapoi, dar nu foarte ușor”, explică avocatul Ion Botnarenco.

Pînă acum Igor Spînu a aflat că peste 20 de prieteni din lista sa au căzut în capcană și s-au trezit fără bani pe card. Victimele de la care s-a sustras, în total, aproape 3000 de euro, spun că nu s-au așteptat la o escrocherie și au dat datele cardului bancar, deoarcere aveau încredere în avocatul Igor Spînu.

„Ulterior i-am trimis poza cu cardul bancar și am observat că din contul bancar nu sînt adăugați bani, dar sînt scoși. Respectiv, a fost scoasă suma de 200 de euro”, explică o victimă.

„Îl cunosc personal de mulți ani și știu că e om de treabă și mereu ajută oamenii. Nici nu m-am gîndit că poate fi o escrocherie”, spune o altă victimă.

Persoanele au depus plîngere la Poliție și speră că își vor recupera banii. Ofițerul principal din cadrul Direcției Investigații Infracțiuni Informatice ne-a spus că în 2021 au fost înregistrate 15 cazuri de escrocherii bancare prin intermediul rețelelor sociale. Deși sînt în descreștere față de anii precedenți, polițiștii îndeamnă oamenii să fie mai atenți, atunci cînd vine vorba de datele cu caracter personal.

„Să nu deschidem mesajele de la persoanele malițioase, să nu introducem informații personale pe oricare site-uri, care pot fi clonate. Cu persoanele cunoscute mai bine să discutăm telefonic, nu doar prin intermediul rețelelor sociale”, recomandă Mihail Climov, ofițer principal de investigație din cadrul Direcției Investigații Infracțiuni Informatice.

De asemenea, oamenii legii mai recomandă să ne schimbăm cît mai des parolele de la rețelele sociale și să le alegem astfel încît să fie cît mai complexe, așa încît conturile noastre personale să nu poată fi sparte.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?