X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Expert: În anul 2021 va domina cumpărarea apartamentelor de pe piața secundară, cu suprafețe mici

25 apr. 2021,, 17:30   Societate
2980 0

În anul 2021 ar putea avea loc creșterea cererilor pentru procurarea de apartamente. Tendința care se înregistrează, arată că vom asista la o vînzare record de 30 de mii de locuințe, poate chiar și mai mult.

De această părere este expertul în politici economice Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, cifra este de aproape două ori mai mare față de media obișnuită din Republica Moldova din ultimii 15 ani. Estimativ în acest an vom avea un volum al tranzacțiilor pentru casele individuale cu circa 30% mai mare și va domina cumpărarea apartamentelor de pe piața secundară, cu suprafețe mici. Creditele bancare în domeniul procurării de apartamente vor continua să crească, transmite Noi.md cu referire la agora.md.

Veaceslav Ioniță spune că pînă în anul 2017 volumul mediu anual al tranzacțiilor cu apartamentele în Republica Moldova se cifra la 13-15 mii de apartamente, iar acum acest volum practic s-a dublat și că cele mai multe tranzacții au fost făcute în ultimii trei ani. Numărul de apartamente care au fost vîndute în Republica Moldova în anul 2019 a fost de 29700 de apartamente. Deja în primul trimestru al anului curent, pe piața imobiliară au avut loc 7,6 mii de tranzacții cu apartamentele pe întreg teritoriul țării. Tot în primul trimestru, a fost record și la tranzacțiile legate de casele particulare din municipiul Chișinău. Au fost vîndute/procurate deja 440 de case. Dacă această tendință se va menține, cel mai probabil vom avea în acest an vînzări cu cel puțin 30-40% mai mult decît media obișnuită pentru municipiul Chișinău. „Dacă tendința se va menține, atunci anul 2021 va fi un an unde vor fi bătute toate recordurile de pe piața imobiliară”, susține Veaceslav Ioniță.

Expertul afirmă că cel mai mult piața imobiliară din Republica Moldova se concentrează în municipiul Chișinău. Dacă 5-6 ani în urmă, 60% dintre apartamente se vindeau în municipiul Chișinău, restul în restul teritoriul Republicii Moldova, în prezent piața imobiliară s-a concentrat în proporție de 80% în Chișinău. Practic 4 din 5 apartamente care sînt în prezent vîndute/procurate sînt din municipiul Chișinău.

Referitor la modul în care moldovenii își rezolvă problema banilor pentru procurarea locuințelor, Veaceslav Ioniță afirmă că acesta poate fi de două feluri: fie omul vine cu banii lui; fie ia un credit ipotecar. Expertul spune că „în prezent în Republica Moldova creditele ipotecare pentru procurarea unui apartament au devenit un adevărat „hit” al tranzacțiilor și al creditelor bancare” și prin aceasta se explică creșterea masivă a tranzacțiilor imobiliare. Fiecare al cincilea leu care a fost dat sub formă de credit, s-a dat pentru procurarea de imobil.


Expertul mai spune că în Republica Moldova, undeva 35% sau fiecare al treilea apartament care se procură este apartament nou, în casă nouă, restul 2/3 dintre apartamente sînt în casele vechi. De la începutul anului se înregistrează o creștere a numărului de tranziții imobiliare, exclusiv din contul apartamentelor de mîna a doua. Oamenii cu venituri mai modeste, pentru că ei au ridicat în ultimii ani piața imobiliară în sus, sînt cei care cumpără cel mai des în prezent apartamente și ei preferă apartamente mai ieftine, care sînt în prezent la mîna a doua, deoarece apartamentele noi sînt cu 50% mai scumpe decît cele de pe piața secundară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?