X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Ombudsman: Epidemia a dus la înrăutățirea situației drepturilor omului în Moldova

12 apr. 2021,, 18:15   Societate
2001 0

Pe parcursul anului trecut, în R. Moldova s-au produs multiple încălcări ale drepturilor omului și au fost impuse unele limitări exagerate, care au avut un impact negativ asupra unor libertăți și asupra proceselor democratice.

Criza COVID-19 a condus la adîncirea sărăciei, creșterea inegalităților, discriminări structurale și consolidate și la înrăutățirea situației privind drepturile omului. Cele mai mari provocări au fost legate de asigurarea dreptului de acces la servicii medicale, la informații de interes public, dreptul la muncă și la un trai decent, la libera circulație, la libertatea exprimării. Concluziile se regăsesc în Raportul avocatului poporului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în 2020.

Ombudsmanul a menționat că autoritățile nu întotdeauna au putut face față provocărilor apărute din cauza gestionării ineficiente a situației sau a deficiențelor de sistem care nu au permis adoptarea de acțiuni prompte și adecvate. Deciziile autorităților în gestionarea crizei de sănătate au fost influențate mai mult de factorul politic și mai puțin de specialiștii în domeniu. Autoritățile, în lini mari, nu au ținut cont de abordări bazate pe drepturile omului.

Maia Bănărescu a precizat că în 2020 s-au produs mai multe evenimente care au contribuit la restrîngerea spațiului democratic în Republica Moldova. Printre acestea nu pot fi trecute cu vederea atacurile și intimidările la adresa presei independente și a sectorului asociativ, procesul decizional netransparent și neparticipativ, dar și adoptarea în Parlament a unui set de acte legislative fără de respectarea procedurii legislative.

Raportul denotă că, anul trecut, nu au fost înregistrate progrese în ceea ce privește sporirea independenței și eficienței justiției, contracararea amenințărilor la adresa statului de drept. Probleme actuale atestate de către avocații poporului ce țin de realizarea dreptului la un proces echitabil sînt tergiversarea examinării cauzelor de către instanțele judecătorești etc. S-au menținut mari suspiciuni privitor la corectitudinea și obiectivitatea instrumentării unor dosare de rezonanță în care sînt vizați foști sau actuali demnitari sau politicieni.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?