Puterea stiri: 7443
Criza energetică stiri: 1168

Selecția Bălți anunță recolte de 7-9 tone la hectar la unele soiuri de grîu

3 aug. 23:30   Nordul Moldovei
1689 0

Recolte chiar și de peste nouă tone de grîu la hectar au fost obținute în acest an de către Institutul de Cercetări pentru Culturile de Cîmp „Selecția” din Bălți în cadrul unei cercetări. Acestea au fost realizate pe loturile sale experimentale împreună cu Universitatea Tehnică din München, Germania, transmite Noi.md cu referire la ipn.md.

Studiul a inclus șapte soiuri și un hibrid, însămînțate pe șase cîmpuri cu aplicarea îngrășămintelor minerale și organice. Irigarea s-a făcut prin aspersiune în două reprize: imediat după semănat și în faza vegetației de primăvară, cu norma de irigare de 600 m3/ha în ambele cazuri.

Cea mai mare productivitate, de 9,09 t/ha, a înregistrat soiul Meleag, creat de ICCC „Selecția”. Acesta a fost urmat de Kuialnik și Pisanca, care au avut un randament de 8,71 și, respectiv, 8,44 t/ha. Recoltele obținute de la celelalte soiuri incluse în cercetare au fost: Ursita – 7,94, Kometus – 7,76, Talisman – 7,58 și Akteur – 6,88 t/ha. Producția hibridului de origine germană „Hybery F1” în condițiile din stepa Bălțiului a constituit 7,98 t/ha.

„Scopul cercetării a fost de a evalua comportamentul și productivitatea diferitor soiuri și hibrizi de grîu de toamnă de origine autohtonă și din Germania, România și Ucraina, cultivate în corespundere cu recomandările tehnologice și cu folosirea irigării. Cercetarea a urmărit și evidențierea avantajelor și dezavantajelor soiurilor și hibrizilor testați pentru a fi aduse la cunoștința producătorilor și luate în considerație la producere”, se arată într-un comunicat de presă al Institutului de Cercetări pentru Culturile de Cîmp „Selecția”.

În condițiile prielnice ale anului trecut, recolta medie de grîu obținută de producătorii agricoli din țară a fost de 4,5 t/ha.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Care va fi „soarta” protestului din capitală?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав