X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1740

Maia Sandu: „Nu toți tinerii înțeleg că specialiștii în agricultură sînt la mare căutare”

25 ian. 16:30   Nordul Moldovei
1986 0

Viitori contabili, tehnicieni și agronomi din Țaul s-au întîlnit cu Președintele R. Moldova, Maia Sandu.

Tinerii se arată îngrijorați de faptul că Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole numără tot mai puțini elevi, deși instituția de învățămînt a fost modernizată.

„Aș dori să aud niște soluții sau propuneri din partea președintei, cum să atragem mai mulți studenți la Țaul, fiindcă nu în zădar s-au făcut aceste renovări. Avem diferite laboratoare, sere, foarte multe condiții.”

„În prezent, tinerii se confruntă cu lipsa motivației, considerînd că trebuie să aibă beneficii din orice acțiune pe care o fac. Acest lucru ne împiedică să ne dezvoltăm ca persoane active a societății”, au spus elevii, transmite nordnews.

Centrul pregătește specialiști în legumicultură și pomicultură, siguranța produselor agroalimentare și tehnologia produselor de origine vegetală. Pe lîngă aceste condiții, șefa statului a menționat că trebuie sporite eforturile în pregătirea profesională a tinerilor și promovarea lor.


„Nu toți tinerii înțeleg că specialiștii în agricultură sînt la mare căutare, inclusiv cu salarii bune. În unele raioane mi se spune că nu au specialiști și sînt agenți economici, gata să plătească un salariu bun, care au nevoie de consultanță și nu găsesc pe nimeni”, a menționat președintele R. Moldova.

La Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul învață peste 250 de elevi.

„O bună parte continuă activitatea agricolă a părinților, tehnicienii se angajează în cadrul unor întreprinderi de procesare. Aproximativ 30% dintre absolvenți muncesc pe specialitate. Vreo 50% își continuă studiile, iar restul pleacă la muncă peste hotare”, a declarat Aurel Serdeșniuc, directorul Centrului de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul.

Ieri, Maia Sandu s-a întîlnit și cu localnicii din Baraboi și Tîrnova, cu care a discutat despre pensii, locuri de muncă, condițiile de trai, dar și reforma justiției.

0
0
1
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий