La un gimnaziu din raionul Edineț, elevii stau cu găleți în clase cînd plouă

12 sep. 13:25   Nordul Moldovei
1844 0

Fiecare ploaie este un adevărat pericol pentru cei aproape o sută de elevi ai gimnaziului din satul Gașpar, raionul Edineț. Acoperișul instituției de învățămînt a fost distrus de intemperia din luna iulie, iar reparația întîrzie din lipsă de bani. Pentru că tavanul curge, în unele încăperi apa este adunată în găleți, cratițe și lighene.

„Vîntul a fost demult, dar nimic nu se schimbă. Copiii deja merg la școală, dar acoperișul e tot așa. E jale mare. Cînd au mai fost vînturi mari se vedea că va cădea”, spun locuitorii din satul Gașpar.

Deși a trecut o lună și jumătate de la intemperia din nordul R. Moldova, acoperișul rămîne avariat. Pagubele au fost estimate la aproape 600 de mii de lei, notează Noi.md cu referire la nordnews.

„Cu forțele noastre nu putem rezolva problema. Ce am putut, deja am făcut. Erau copaci doborîți, pilonul și acum e la pămînt. Transmit din nou ploi și deja e toamnă. Plouă, se adună apă”, a povestit Olga Ciornea, directoarea gimnaziului din Gașpar.

Primarul satului spune că a putut ajuta instituția de învățămînt doar cu 10 mii de lei. „După cum știți, de la 1 ianuarie a fost adaosul la salariu de 1300 de lei. Banii care i-am avut au mers la majorarea salariilor. Erau banii noștri pe care puteam să-i folosim pentru altceva”, a menționat Oleg Horodișteanu, primarul satului Gașpar.


Reprezentanții Direcției Educație din Edineț susțin că după intemperia din 25 iulie au fost afectate cinci instituții de învățămînt din raion și că doar gimnaziul din Gașpar încă nu a fost reparat.

„Toate instituțiile, în afară de Gașpar, au rezolvat problema. Unele au primit ajutorul sub formă de ardezie de la Guvern, altele cu finanțele proprii, din bugetul instituției și-au reparat acoperișurile. Situația din Gașpar noi o cunoaștem, un alt demers este deja gata la Cancelaria de Stat și vom vedea care este situația. La această problemă se lucrează”, a spus Angela Spătaru, șef-adjunct la Direcția Educație a CR Edineț.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?