Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

În nordul Moldovei, cîmpuri întregi de flori pier din cauza unei pandemiei

22 iun. 2020,, 21:22   Societate
7276 0

Milioane de trandafiri crescuți în nordul Moldovei riscă să putrezească în cîmp din cauza pandemiei. Producătorii de flori din satul Dobrogea Nouă, raionul Sîngerei, se plîng de lipsa pieței de desfacere.

Dacă anul trecut, aceștia vindeau TIR-uri de trandafiri în România, Italia și Rusia, acum, oamenii sînt nevoiți să cutreiere țara pentru a-și vinde florile la prețuri minime.

Stepan Volc se ocupă cu creșterea trandafirilor deja de 20 de ani. Bărbatul spune că pandemia de COVID i-a afectat grav afacerea. În anii precedenți, cînd granițele erau deschise, acest exporta flori în Ucraina, scrie nordnews.md.

„Este dificil, nu merge lucrul. Ucraina este închisă, toate granițele sînt închise, vindem doar pe loc. Săpăm și mergem singuri să vindem florile. Mai mult cumpără la sud, la Soroca și Transnistria”, a declarat Stepan Volc, producător.

În anii precedenți, producătorul vindea flori în România, Italia și Rusia. În acest an, bărbatul se teme că nu își va recupera nici măcar investițiile.


„Evident că nu vom vinde totul. Vor rămîne multe flori din cauza pandemiei. Anul acesta avem trandafiri foarte frumoși, dar nu avem unde îi realiza. Practic, nu avem venit”, a adăugat florarul.

Galina Berezov în vîrstă de 65 de ani, deține șase sote de trandafiri. Este afacerea femeii deja de zece ani și unica ei sursă de venit.

„De cînd a murit soțul sînt singură și nu îmi ajung bani. Mi-am crescut fiul și l-am însurat. Au fost cumpărători de pe loc, dar cît pot ei să vîndă prin Moldova? Desigur, prețul e mai mic, dar nu avem altă soluție. Ce adunăm ne ajunge pentru gaz și mîncare. Am un stagiu de 35 de ani, dar ridic o pensie de 1350 de lei”, a spus Galina Berezov, producătoare.

Femeia povestește că, în acest an, nu își poate permite să plătească zilieri, așa că este nevoită să se descurge de una singură.

„Am 65 de ani, muncesc în genunchi. Nu pot să plătesc pe cineva, muncitorii iau cîte 50 de bani pentru o floare și trebuie hrăniți, este foarte scump. Îmi rămîn măcar doi lei, adun bani pentru sezonul rece. În acest an cumpărau cu 4 – 4,5 lei. La cine au înflorit devreme, de la ei cumpărau”, a mai spus femeia.

Conform datelor statistice, anual, la Dobrogea sînt crescuți pînă la 10 milioane de tradafiri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?