În multe localități din țară, calitatea apei lasă de dorit

25 sep. 08:30   Nordul Moldovei
1323 0

Calitatea apei potabile lasă de dorit în multe sate ale Republicii Moldova. În multe locuri, unica sursă sînt cele din forajele subterane, prin care se alimenteză gospodările şi instituţiile publice. Se fac proiecte, dar realizarea lor durează prea mult iar în multe școli se cumpăra apă îmbuteliată.

În satul Dărcăuți din raionul Soroca, majoritatea fîntînilor sînt secate. În altele, apa nu poate fi folosită decît în treburile casnice. Unica sursă de apă a gimnaziului din localitate este o fîntînă.

„Această fîntînă a fost construită în 2017. Folosin apa din ea la bucătărie, la spălarea vaselor, însă pentru alimentaţie sau consum procurăm apă îmbuteliată”, spune Angela Sugailo, directoarea gimnaziului.

Problema este veche, iar autorităţile locale spun că pentru a o rezolva au aplicat la un program și speră să înceapă construcția sistemelor interne de aprovizionare cu apă, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

„În prezent, în satul Dărcăuţi, avem conectate la apă jumatate din totalul gospodăriilor. 30 octombrie este termenul-limită ca apa să fie adusă la fiecare gospodărie, inclusiv la instituţiile de învăţămînt, în special, la gimnaziu”, a precizat Oleg Rozimovschi, primarul satului Dărcăuţi.


La început de an școlar, toate sursele de aprovizionare cu apa laa instituțiile de învățămînt sînt verificate de Centrul de Sănătate Publica Soroca.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?