Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Educatoarea acuzată de maltratarea unor copii la o grădiniță din Bălți, a revenit la serviciu

27 apr. 2023,, 12:13   Nordul Moldovei
3474 0

După aproape două luni de la momentul în care mai mulți copii au fost maltratați și agresați verbal într-o grădiniță din Bălți, dădaca a fost concediată fără dreptul de a ocupa o funcție în sistemul educațional, iar educatoarea a revenit la muncă de parcă nimic nu s-ar fi întîmplat, în aceeași grupă unde activa anterior. S-a întîmplat chiar dacă anterior administrația instituției a declarat că a suspendat-o pe parcursul anchetei.

Această decizie i-a nemulțumit pe mai mulți părinți care spun că se văd nevoiți să caute o altă grupă sau grădiniță pentru copii lor, transmite tvn.

ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educației: „Despre cazul de la Bălți personal am monitorizat procesul de desfășurare a anchetei. Deasemenea este un proces în desfășurare la procuratură.”

Echipa de filmare a surprins educatoarea în curtea grădiniței, cînd jurnaliștii TV Nord au mers să-i ia o reacție, acesta s-a făcut nevăzută.

Chiar dacă inițiat directoarea grădiniței, Liliana Tcacenco a declarat presei că educatoarea a fost suspendată împreună cu dădaca pe durata anchetei, într-o discuție privată cu unul dintre părinți a recunoscut că educatoarea a fost trimisă în concediu, iar recent a revenit.


LILIANA TCACENCO, directoarea instituției preșcolare nr.38 din Bălți: „– Eu nu dau acum, puteți să luați acesta (microfonul), că ați făcut, am văzut ce ați făcut din reportajul trecut, am acordat 10 minute și ați pus. – Nu ați spus 10 minute, ați spus mai mult că nu comentez. – Bine, haideți să vă conduc. – Deci ne alungați de pe teritoriu? – Eu nu vă aleg, alung. -Sau vorbim după gard? – Nu, eu vă conduc pur și simplu. – De ce educatoarea a revenit înapoi, în aceeași grupă? – Mai este cadrul legal, mai este procuratura, rămîne încă procuratura să se expună pe caz. – De ce a revenit educatoarea? – Eu vă zic la revedere și o zi bună”

După revenirea educatoarei, unii părinți s-au văzut nevoiți să-și mute copii în alte grupe sau instituții din oraș.

„La o lună și jumătate de la acel incident revoltător în această grădiniță, educatoare este la postul de lucru, dădaca este concediată pe articol, aceasta este hotărîrea Direcției de Învățămînt, Tineret și Sport din Bălți. Vinovate sînt ambele, dar totul s-a plasat doar pe spatele ajutorului de educator. Am fost anunțată că unii și-au luat copii, alții și-au lăsat, dar cu teamă, cu frică”

„Nu vreau să mă implic, o să-mi iau copilul din grupă și atît, adică nu văd rostul. Copilul nostru nu o să mai frecventeze grădinița dată, nici grupa, nici grădinița.”

Primarul de Bălți, Nicolai Grigorișin, spune că dacă educatoarea s-a întors la locul de muncă, înseamnă că nu s-a demonstrat vinovăția ei.

NICOLAI GRIGORIȘIN, primarul mun. Bălți: „Dacă ea s-a întors astăzi la locul de muncă, înseamnă că investigația s-a terminat, vinovăția educatoarei nu s-a demonstrat și ea a preluat atribuțiile sale, dacă ea s-a întors, sincer eu nu sînt la curent. Eu am fost la cea adunare de părinți, unde din 30 de părinți, 28 au fost pentru ca educatoarea să revină.”

Amintim că, acum o lună și jumătate, două angajate ale grădiniței nr.38 din Bălți, au fost acuzate că bat și înjură copiii. Procurorii au inițiat un proces penal, după ce au primit înregistrări audio din care se înțelege clar că copiii sînt pălmuiți și înjosiți.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?