Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 931

Drumuri unice pavate cu piatră au fost păstrate în nordul Moldovei

19 iul. 23:00   Nordul Moldovei
1576

Pavajele vechi, ce au rezistat în timp, sînt un exemplu pentru constructorii de drumuri din zilele noastre. În unele localităţi, din nordul Republicii Moldova, s-au mai păstrat porţiuni de drum pavate cu piatră cubică, avînd o istorie de peste un secol, informează Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

În localitatea Pîrjota, raionul Rîşcani, un drum pietruit leagă centrul de cele mai importante instituţii. Locuitorii spun că pavajul, construit în urmă cu peste o sută de ani de boierimea care locuia pe atunci în sat, ascunde o istorie întreagă.

Autorităţile locale intenționează să restaureze acest drum și să îl transforme într-o alee pietonală. Pînă acum, însă, nu s-au găsit banii necesari.

Victor Garbuz, primar, satul Pîrjota: „Noi planificăm, drumul intră într-un proiect de restabilire a drumurilor din sat Se planifică în anul viitor. Acum facem o estimare, ne pregătim, poate putem cîștiga bani undeva și o facem. Acest drum este foarte important. Avem nevoie de aproximativ 250-300 mii lei”.

Pietrele cubice, care rezistă de zeci de ani, se regăsesc şi pe una din străzile centrale ale satului Răuţel, raionul Făleşti. Din pavajul instalat în anii 1940, doar aproximativ 30 de metri sînt în stare mai bună. Oamenii din localitate nu ştiu prea multe despre vechiul drum, dar spun că cei care construiesc şosele în zilele noastre au ce învăța.

Autoritățile satului Răuţel și-au propus să acopere cu asfalt drumul din piatră cubică, dar proiectul nu a fost aprobat și nu a primit finanțare.

Sincron Mihail Istrati, primar, satul Răuţel : „Nu stiu ce fel de drum este acolo, cine l-a construit. O să întreb oamenii. Toate drumurile pe care le facem sînt asfaltate. Anul acesta am făcut patru drumuri cu asfalt”.

Totuşi, conducerea raionului Făleşti dă asigurări că va repara acest drum istoric cu fonduri de la Uniunea Europeană, prin intermediul unui proiect comun România-Republica Moldova.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав