COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Descoperire istorică într-un sat din Glodeni

Descoperire istorică într-un sat din Glodeni

Descoperire istorică într-un sat din raionul Glodeni. Un obiect creat în urmă cu 7.000 de ani a fost găsit îngropat în pămînt.

Este vorba despre un vas zoomorf cu decor adîncit, transmite Știri.md cu referire la Agenția Națională de Arheologie.

Din imensa cantiate de ceramică recuperată în anul 2019 din situl cucutenian (mil. V î.Hr.) de la Cobani-Pe Stîncuță, raionul Glodeni, se evidențiază și vasul găsit pe fundul gropii nr. 126.

Recipientul a fost lucrat dintr-o pastă semifină și arsă oxidant, la cărămiziu, fiind acoperit la exterior cu o angobă de culoare alburie-gălbuie, scrie noi.md cu referire la știri.md


Vasul reprezintă un animal cornut: corpul este oval, capul fiind fixat pe un gît destul de scurt, prins perpendicular pe umărul vasului și prevăzut cu o perforație orizontală; două proeminente de pe cap indică coarnele, doi lobi laterali - urechile, iar două gropițe - ochii.

Pe spinarea animalului se deschide gura recipientului cu buza scundă trasă spre interior, iar cele patru picioare, dintre care unul este rupt din vechime, sînt scurte şi relativ subțiri, fiind retezate orizontal la bază.

Lateral, pe umăr, recipentul prezintă două mici proieminențe, prevăzute cu cîte un orificiu vertical. Partea de sus și corpul vasului sînt decorate prin caneluri și gropițe.

Vasele zoomorfe, considerate rituale, se întîlnesc destul de rar în așezările culturii Cucuteni-Tripolie. Pentru vasul zoomorf de la Cobani deocamdată nu cunoaștem analogii directe, fiind unicat.

știri.md

7

0

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load