COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Defileul „La Castel”- tărîmul legendelor

Defileul „La Castel”- tărîmul legendelor

Defileul din rezervaţia peisagistică „La Castel” este o minune a naturii, o carte deschisă a timpului. Vederea defileului deasupra văii rîului Racovăţ, în apropierea satului Gordineşti ni s-a părut foarte impresionantă.

Sătenii au compus multe legende şi cîntece închinate Racovăţului şi rezervaţiei „La Castel”. Chiar şi denumirea „La Castel” este legată de o poveste de dragoste şi de un castel care a dispărut în negura vremurilor. În locul castelului şi a dragostei fierbinţi au rămas să dăinuie peste secole stîncile uriaşe şi pereţii de piatră care au împrumutat de la timpurile de odinioară forma unor castele medievale sau a unor cetăţi dacice.

Legenda spune că pe una din stîncile greu accesibile, cîndva se înălţa un castel, unde locuia o frumoasă domniţă, ce fusese răpită şi ascunsă aici de către iubitul ei, deoarece părinţii se împotriveau căsătoriei lor. Întorcîndu-se de la vînătoare, ceata veselă de prieteni urca spre castel pe poteca abruptă. Dar zadarnice le-au fost încercările. La jumătate de cale, într-o peşteră spaţioasă îi aştepta ospăţul: mese încărcate cu bucate delicioase şi vinuri alese. După masa copioasă, ameţiţi de licoarea vinului, tinerii nu mai puteau să urce spre castel.


Cu timpul, turnurile castelului s-au topit. Dar locurile din împrejurimi, poteca ce duce spre castel, desişul pitoresc al Răcovăţului păstrează şi astăzi misterioasa denumire „La Castel”.

Citiţi continuarea pe moldovenii.md.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load