X 
Criza energetică stiri: 1484
Cutremure stiri: 275
Preşedintele stiri: 3379

Cum a afectat seceta rezervoarele din nordul Moldovei?

14 iul. 23:30   Nordul Moldovei
1973 0

După seceta din 2020, anul acesta va fi și mai sărac. Mai multe culturi au fost compromise, fîntînile seacă, iar rîurile se tranformă în pîraie sau dispar de pe harta Republicii Moldova. Insuficiența apei este o mare problemă pentru locuitorii din Moara de Piatră, raionul Drochia, unde nu există rețea de apeduct, iar cele cîteva fîntîni din sat riscă să rămînă fără apă, informează Noi.md cu referire la nordnews.md.

Localnicii sînt nevoiți să care apă din satele vecine pentru a-și adăpa animalele și orătăniile sau pentru a-și uda culturile care le-au mai rămas în grădină.

„Cînd este apă e bine, cînd nu-i, luăm de la vecină pentru că acolo nu locuiește nimeni și mai este apă. Cînd consumăm mai multă apă pentru spălat, chiar nu ne ajunge.”

Iar în satul Cubolta, rîul a secat de tot. Afluentul rîului Răut, care era o adevărată salvare pentru gospodari, s-a transformat într-un teren uscat.


Și lacul din Hăsnășenii Noi a secat vizibil.

Expertul de mediu Valeriu Cazacu crede că seceta a fost provocată în primul rînd de oameni, care au întreprins acțiuni nefaste din punct de vedere ecologic.

„Ultimii 20-30 de ani seceta se manifestă în fiecare al doilea an. Dacă anterior vorbeam că seceta apare la fiecare al patrulea an, acum intensitatea secetei și frecvența ei ia amploare. Ea apare la fiecare al doilea an după frecvență și devine tot mai severă”, a declarat Valeriu Cazac, expert de mediu, hidrolog,

Totodată, autoritățile centrale dau asigurări că întreprind mai multe măsuri pentru a preveni consecințele secetei.

„Există o prioritate la nivelul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare pentru elaborarea programului de irigare a R. Moldova. sînt sigură că în următoarea perioadă vom vedea finalizarea acestui program, discutarea lui în societate, aprobarea acestuia și securizarea surselor pentru irigare. Pînă la sfîrșitul anului va fi elaborată această strategie și urmează să o implementăm”, a menționat Ina Coșeru, deputat în Parlamentul R. Moldova.

Din cauza caniculei și lipsei precipitațiilor, nivelul rîului Prut și Nistru a scăzut cu circa 20-30%, iar nivelul rîurilor mici cu 10-25%. În aceste condiții, specialiștii îndeamnă oamenii să consume rațional apa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав