COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cîți bani au fost investiţi anul trecut în Regiunea de Nord a ţării

Cîți bani au fost investiţi anul trecut în Regiunea de Nord a ţării

Investiţii de circa 53 milioane de lei s-au făcut, în anul 2019, în nordul ţării. Din această sumă, 28,9 milioane de lei au fost valorificați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și 24,07 milioane de lei - atrași din surse externe.

Instituţia responsabilă de implementarea programelor de dezvoltare este Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), care a gestionat în anul trecut zece proiecte finanțate din FNDR, transmite NOI.md cu referire la moldpres.md.

În urma realizării proiectelor de infrastructură finanțate din Fond, ADR Nord a obținut în anul 2019 următoarele rezultate: 30,8 km de rețele de apeduct construite, precum şi mai multe obiective de infrastructură în sectorul asigurării cu apă şi canalizare. De asemenea, au fost efectuate lucrări de eficientizare energetică a clădirilor publice, cu o suprafață de 4065 metri pătraţi.


„Este vorba de proiecte care sînt în folosul oamenilor, care au scopul să le facă viaţa mai uşoară şi să le ofere posibilităţi pentru dezvoltare. În toate proiectele pe care le-am lansat şi dezvoltat, prioritare au fost domeniile de construcţie a sistemelor de alimentare cu apă şi sanitaţie, eficientizare energetică, de reabilitare a drumurilor de acces, susţinerea oamenilor de afaceri, tinerilor, de cercetare şi tehnologii informaţionale, turism şi alte componente care sînt determinante pentru calitatea vieţii”, au explicat, surse de la ADR Nord.

De asemenea, ADR Nord gestionează şase proiecte de dezvoltare regională finanțate din sursele Uniunii Europene, prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova). În septembrie 2019, ADR Nord și GIZ Moldova, cu suportul Uniunii Europene, au semnat un acord de finanțare în valoare de 10,08 milioane de euro pentru achizițiile de lucrări de construcții în cadrul proiectelor de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă și de eficiență energetică.

Totodată, din sursele Guvernului Cehiei, ADR Nord a implementat împreună cu partenerii de dezvoltare două proiecte în valoare de circa 4,09 milioane de lei. Şi tot în anul trecut, ADR Nord s-a implicat în procesul de implementare a două proiecte în calitate de partener. Este vorba despre un proiect în valoare de 991,080 de lei, finanțat de Guvernul Estoniei, și un proiect în valoare de 384,624 de lei, finanțat de Guvernul Lituaniei și Fundației Ajutorului Evreiesc World Jewish Relief.

Potrivit ADR Nord, toate proiectele şi iniţiativele lansate în 2019 vor avea continuitate în 2020. Principalele obiective ale Agenţiei pentru anul curent ţin de asigurarea accesului la servicii și utilități publice calitative; facilitarea creșterii economice sustenabile și atragerea investițiilor în regiune; îmbunătățirea guvernanței la nivel regional. ADR Nord va continua să valorifice relațiile pe care le-a cultivat în ultimii ani cu partenerii săi tradiționali din Germania, Cehia, Letonia, Romînia, Polonia, alte state din Uniunea Europeană.

În acest context, directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bîndiu, susţine că în toate activitățile inițiate și organizate de instituţia pe care o conduce este necesară implicarea activă a autorităților publice locale din regiune. „Doar în strînsă colaborare cu autoritățile locale, dar și cu sprijinul partenerilor noștri putem contribui eficient la dezvoltarea regiunii noastre”, a afirmat directorul interimar al ADR Nord.

Regiunea de Dezvoltare Nord include municipiul Bălți și 11 raioane: Briceni, Edineț, Dondușeni, Drochia, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Rîșcani, Sîngerei și Soroca, cu o suprafață de circa 10,014 km2, ceea ce reprezintă aproximativ 32,9% din suprafața totală a Republicii Moldova. Aici sînt amplasate 571 localități: 20 de orașe și 551 de localități rurale, din totalul de 1679 de localități ale Republicii Moldova. Regiunea de Nord deține, după municipiul Chișinău, cea mai mare pondere la capitolele investiții în capitalul fix și vînzări cu amănuntul. Această stare de lucruri se datorează în mare măsură orașului Bălți.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load