X 
Criza energetică stiri: 1689
Cutremure stiri: 302
Eurovision stiri: 412

Cetățenii din raioanele de nord au acces la servicii medicale de calitate

12 iul. 2022,, 14:00   Nordul Moldovei
2220 0

Guvernul continuă să ajute tinerii să pune pe picioare noi afaceri, prin instrumentele de finanțare ale Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderi Mici și Mijlocii (ODIMM).

În cadrul Programului de stat „Start pentru tineri: o afacere durabilă la tine acasă”, tinerii antreprenori pot obține anul acesta granturi în valoare de pînă la 200.000 lei, dar și garanții financiare pînă la 5 milioane lei din Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM. De la începutul anului, deja 167 de tineri antreprenori au solicitat finanțarea proiectelor lor prin Programul „Start pentru tineri”, iar alți 27 au beneficiat de garanții financiare în valoare de 16 milioane lei. Cît este de important suportul statului la început de drum și ce impact are aceasta asupra comunității și economiei locale, aflați din istoria unei mici afaceri în domeniul medical dezvoltată la Bălți cu suportul ODIMM.

Cu două finanțări de la ODIMM, în toiul pandemiei, a pus pe picioare clinica de la Bălți

Dorina Agachi este medic pediatru în Chișinău și de trei ani directoare a Centrului „Pediatru-Dormed” din Bălți. De două ori pe săptămînă ea face naveta Chișinău-Bălți pentru a-și consulta pacienții din nordul țării. Din copilărie și-a dorit să fie medic pentru copii. A început activitatea în instituțiile de stat, apoi șase ani a continuat în privat și, la sugestia unui prieten de a avea un proiect în afara Chișinăului, în 2019 a înregistrat întreprinderea din Bălți. Tot în acea perioadă a aflat despre granturile acordate de ODIMM. A zis să-și încerce norocul și a reușit. Primii pași în medicina privată i-a făcut cu ajutorul finanțării accesate prin Programul PARE 1+1 și al rudelor care au muncit peste hotare.

Cînd ajunsese pe ultima sută de metri cu amenajările și instalarea mobilierului, venise și pandemia. A fost un adevărat examen pentru ea și toată echipa de medici, atît profesional, cît și psihologic. În acea perioadă i s-a infectat toată familia de COVID-19, lăsîndu-i o amprentă psihologică adîncă. Asta însă n-a dezechilibrat-o, dimpotrivă a făcut-o mai puternică. Văzînd vulnerabilitățile sistemului medical și mai ales cererea de asistență medicală în regiuni, a decis să-și dezvolte clinica și să acorde mai multe servicii, iar pentru aceasta avea nevoie de noi echipamente și dispozitive medicale. Așa, în 2021, a decis să aplice la Programul „Start în afaceri” și a obținut de la ODIMM un grant în valoare de 180.000 lei.


„Chiar dacă clinica este mică, ne-am propus să avem dispozitive medicale noi, performante. De aceea, din cele două granturi ne-am achiziționat practic toate utilajele medicale de bază, de care trebuie să dispună un centru medical - ecograf, analizator FIA care permite măsurarea unei varietăți largi de biomarcheri în sangele uman. De asemenea, am procurat alt echipament utilizat în diagnosticarea, terapia sau intervenția chirurgicală a oricăror tulburări legate de ureche, nas sau gît. În cadrul centrului medical activează o echipă de 25 de specialiști din orașul Bălți și orașele din preajmă”, ne spune Dorina Agachi.

Antreprenoarea spune că deservește lunar peste 600 de pacienți, majoritatea fiind copii. Acum are în plan deschiderea unor filiale la Ungheni și Cahul. „Asta va permite diminuarea presiunii din centrele medicale publice. Principala noastră provocare este abilitatea de a răspunde unui context medical în continuă schimbare. La nivel mondial are loc o adevărată revoluţie în medicină. Am trecut de la o perioadă în care medicaţia era frecvent utilizată pentru a trata simptomele la o nouă etapă în care profesioniştii din domeniul sănătăţii să poată anticipa şi chiar acţiona înainte ca bolile să afecteze ireversibil pacienţii”, susține directoarea centrului medical.

Mai mult suport din partea statului pentru start-up-uri

Pentru anul 2022, ODIMM pune la dispoziția tinerilor un șir de instrumente financiare de suport în afaceri, printre care un program de granturi și produse de garanții financiare.

Recent, Guvernul a extins cu încă trei ani Programul de stat „Start pentru tineri: o afacere durabilă la tine acasă”, iar suportul financiar nerambursabil a fost majorat de la 180 000 lei pînă la 200.000 lei, astfel, finanțarea din partea statului va constitui pînă la 70% din valoarea proiectului investițional.

În anul curent, întreprinderile fondate de tineri antreprenori care solicită credite de la orice bancă comercială, pot beneficia de garanții financiare din partea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM cu o valoare maximă de pînă la 5 milioane lei, care acoperă pînă la 80 la sută din suma creditele contractate. Pentru anul 2022, capacitatea totală de garantare a FGC este de cca 1 miliard lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий