X 

Agenția de Mediu atenționează: La Bălți se înregistrează un nivel înalt de poluare a aerului

2 oct. 16:21   Nordul Moldovei
3604 0

Pentru asigurarea securităţii populaţiei conform cerinţelor sanitare şi protecţiei mediului ambiant, Agenția de Mediu atenționează că nivelul poluării aerului în municipiul Bălți pentru lunile august şi septembrie, conform evaluării indicilor calităţii aerului atmosferic se atestă ca înalt.

Potrivit evaluării datelor înregistrate la stația de monitorizare a calității aerului atmosferic amplasată pe strada Ştefan cel Mare, situaţia ecologică în municipiul Bălţi se atestă nefavorabilă privind conţinutul de dioxid de azot. Numărul de zile cu depăşiri ale concentraţiei maxime admisibile pentru media zilnică a constituit în luna august 26 zile, iar în luna septembrie 21 zile, norma medie zilnică sanitară pentru această perioadă fiind depăşită de 1,6 – 2,6 ori. Concentraţiile maxime momentane pentru dioxid de azot au depăşit normele sanitare de 1,1– 1,9 ori, numărul de zile cu depăşiri ale concentraţiei maxime admisibile (CMA), înregistrînd în luna august 25 zile, iar în luna septembrie 20 zile.

În intervalul 1 august – 25 septembrie 2023, norma medie zilnică sanitară şi maximă momentană au fost depăşite în fiecare zi. Cea mai mare concentraţie medie zilnică a constituit 0,10 mg/m3 (2,6 CMA), iar maxima momentană – 0,16 mg/m3 (1,9 CMA). Pe parcursul a 13 zile în luna august și 8 zile în luna septembrie în mun. Bălţi nivelul poluării aerului în medie pe oraş, conform evaluării indicilor calităţii aerului atmosferic (evaluarea zilnică), s-a constatat ca sporit.

Menționăm faptul că majorarea semnificativă a concentraţiilor de dioxid de azot s-a atestat în orele de vîrf ale dimineții și serii, cînd fluxul autovehiculelor ce transportă cereale în preajma zonei industriale de pe str. Ştefan cel Mare, devine mai intens.


În acest sens, informăm că Agenția de Mediu a făcut un demers către instituțiile abilitate cu funcții de control întru identificarea surselor de poluare cu dioxid de azot, prin efectuarea unui control riguros în scopul implementării măsurilor de prevenire și diminuare a poluării aerului atmosferic.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?