Lilian Popescu: „Acasă este fericirea” (VIDEO)

Lilian Popescu: „Acasă este fericirea” (VIDEO)

Dintotdeauna a făcut ceea ce-i place, declarîndu-se în permanenţă un om fericit şi împlinit aici, acasă. Trăieşte intens fiecare victorie a echipei pe care o antrenează şi după fiecare înfrîngere găseşte motive de a merge mai departe.


Este vorba despre Lilian Popescu, cel care antrenează din 2017 echipa de fotbal Petrocub Hînceşti şi cel pentru care o ţară mai frumoasă decît Republica Moldova nu există.


De ce a renunţat la oferte avantajoase şi a ales să antreneze fotbalişti doar acasă, dar şi care ar fi ţara în care şi-ar dori să se mai nască o dată, aflaţi în ediţia de astăzi.


În continuare puteți citi textul înterviului: 


De mic copil mi s-a băgat în cap că, orice s-ar întîmpla în viață, trebuie să-ți iubești țara așa cum este ea. Am văzut multe țări din Europa, America, Africa și vă spun că avem o țară deosebit de frumoasă, însă nu prețuim ce avem în ea.


Fiind plecat în diferite țări, ați avut oferte de a vă stabili cu traiul peste hotare?


Da, am avut o ofertă cu mulți ani în urmă în Țara Galilor, unde am avut un meci din cadrul Cupei UEFA cu noua echipă din Țara Galilor. De la început am spus ok, însă pînă dimineață, stînd în hotel, mă durea ceva în piept și pînă la urmă am decis să vin acasă. Avem un pămînt destul de bogat, oameni muncitori și sper să vină un gospodar sau chiar mai mulți gospodari care vor face ordine la toate capitolele.


Vă puteți declara un om fericit astăzi, fiind în Republica Moldova?


Sînt un om fericit! Familia, copiii îmi sînt sănătoși, o am în viață pe mama și asta mă face să merg înainte cu capul sus, pentru a face performanțe ca să ne străduim să facem ceva pentru țara asta. Eu și partenerii mei – în domeniul sportului. Sînt sigur că, indiferent de problemele care există, dacă fiecare din toate domeniile se vor strădui să lase ceva în urmă, atunci această țară are șanse să devină o țară performantă, nu cum este arătată astăzi cu degetul. Nu știu cît va dura, dar cît mai curînd vreau să ne mîndrim cu ea, că a făcut ceva pentru oameni, ca aceștia să nu mai plece, să se simtă fericiți acasă, să aibă un serviciu. Un om este fericit atunci cînd practică lucrul lui iubit și este plătit – atunci el este și încurajat și face lucruri frumoase.


Ce probleme are fotbalul în țara noastră?


Fotbalul astăzi nu este convenabil. Oamenii care sînt fanați ai fotbalului, care investesc bani... Mă refer la președintele meu, care este un om bolnav de fotbal ce duce banii de acasă. Eu știu bugetul, știu cheltuielile și-mi dau seama că nu fiecare om este gata să ducă banii de la familia lui pentru a-i investi în fotbal. Din păcate, nu se prețuiește acest lucru, dar sper că odată cu trecerea timpului se va îmbunătăți starea economică și mai mulți oameni își vor permite să investească într-o școală de copii, să cumpere inventar sportiv. Din păcate, s-a greșit mult în ultimii 15-20 de ani și astăzi acest lucru se reflectă practic în toate domeniile, nu doar în fotbal.


Dacă ați avea posibilitatea să vă alegeți țara în care să vă mai nașteți o dată, care ar fi aceea?


Nici nu mă îndoiesc că ar fi iarăși Moldova, pentru că este ceva în țara asta, care nu găsești în nicio altă țară. Pînă la urmă, avem și o bucătărie extraordinară. Generațiile de astăzi se uită la fast food, mîncare chinezească, dar, aflîndu-te două săptămîni în orice țară, ți se face dor de un borș ca la mama acasă, de o mămăligă cu tocăniță și avem și un vin extraordinar. În plus, avem foarte mulți oameni educați și muncitori


Peste ani vă mai vedeți în Republica Moldova?


La momentul de față sînt concentrat pe lucrul cu echipa mea. Sînt mulțumit de conducerea clubului, pentru că este alături de mine, mă susține, au fost momente și bune, și mai puțin bune. Nu mi-am pus în plan să plec urgent undeva. Și chiar dacă va fi vreo propunere, oricum va fi temporar.


Ce înseamnă pentru d-stră „acasă”?


Acasă este fericirea, este locul unde te simți bine, împăcat. Chiar dacă înfrunți ceva – ai oameni apropiați, ai rude, ai prieteni. E un cuvînt cu un sens larg. Doar acasă din orice situație poți reveni la o stare fericită, împlinită.


În cazul în care doriţi să deveniţi protagoniştii rubricii „Nicăieri nu-i ca acasă” sau ştiţi pe cineva care, după ani de pribegie, a ales să rămînă în Republica Moldova, daţi-ne de veste la adresa de email intreaba@noi.md, iar noi cu drag vom arăta lumii întregi motivele care v-au ţinut acasă şi care nu vă lasă să plecaţi. 


Partenerii rubricii sînt Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat și Președinția Republicii Moldova.


Alte ediţii ale proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” le puteţi vedea aici.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load