X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Istoria unei moldovence care a renunțat de două ori la visul de a pleca la studii peste hotare (VIDEO)

23 sep. 2018,, 08:43   Societate
8298 1

Istoria protagonistei de astăzi a proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” este ruptă parcă din cărțile de povești, atunci cînd răul învinge binele și toată lumea e fericită.

Ea este Anastasia Radu, cea care de mică s-a visat medic, dar a ajuns specialist în marketing și comunicare. Cel mai interesant este faptul că s-a pornit de două ori să-și ia adio de la Moldova și tot de atîtea ori a renunțat.

Spune că se simte fericită și împlinită că a ales să rămînă acasă, unde a reușit să-și creeze o carieră de succes și o familie frumoasă.

Ce înseamnă pentru ea cuvîntul „acasă” și ce sfat le oferă tinerilor care fac cozi la gări și aeroport pentru a pleca din țară, aflați din interviul ce urmează:

În continuare puteți citi textul înterviului:

Povestea mea de migrant eșuat a început la vîrsta de 17 ani, cînd trebuia să termin școala și să plec la unchiul meu, care se afla în SUA, și pe la mijlocul acestui proces de plecare m-am răzgîndit și am decis să rămîn, pentru a încerca să-mi fac studiile acasă. Eu m-am pregătit timp de 11 ani pentru facultatea de medicină, ca în ultimele trei luni înainte de absolvire să mă răzgîndesc și să-mi schimb profilul. Am ales Universitatea de Stat a Moldovei, Facultatea de Jurnalism. Atunci a început să se destrame ușor gîndul la SUA. Fiind în anul trei la Jurnalism, studentă în toată firea, cu un anumit renume, avînd reușite foarte bune și perspective foarte mari în față, am decis să plec în Italia. Și acum îmi amintesc bine această zi, cînd m-am așezat pe valize și, uitîndu-mă la ceas, am văzut cum se face miezul nopții și, exact în acel moment, mi-am zis că nu mai plec nicăieri, nu sînt în stare să plec. Deci am zis că totul se amînă și rămîn acasă.


De atunci eu nu am mai avut gînduri și tentative de a pleca. Am avut norocul ca, fiind în Moldova, să lucrez pentru organizații și companii străine. Eu mi-am dat seama că aici cîștig și am nivelul de trai pe care nu se știe dacă l-aș fi avut plecînd.

Cît de greu ți-a fost să-ți construiești o carieră de succes aici, acasă?

Cred că, dacă omul își pune ca scop să muncească, el muncește oriunde și se poate dezvolta oriunde. Eu nu am crezut niciodată că iarba e mai verde în ograda vecinului. Eu eram foarte conștientă de greutățile care sînt peste hotare. În primul rînd, pentru că ambii mei frați sînt plecați și eu știu cît de dificil le-a fost și lor, deși au mers legal la studii. Avînd un bagaj de studii acumulat aici, oricum le-a fost foarte greu. Eu eram conștientă că aceleași greutăți sînt peste tot. Am crezut că e mai bine să fii la tine în sat fruntaș decît la oraș codaș. Astăzi este posibil să te afli în Moldova și să lucrezi pentru străini. Nu e nevoie să pleci peste hotare. Nu te duci încolo să devii om, nu este neapărat să pleci undeva ca să devii conștient și să-ți dezvolți spiritul de comunitate.

De ce aleg unii moldoveni să meargă la muncă peste hotare?

Eu nu voi acuza niciodată oamenii care au decis să plece, pentru că fiecare a avut motivele sale. Eu sînt de părere că, cu cît cauți căi mai ușoare, cu atît aceste căi ușoare, pe alocuri, te păcălesc. Nu voi acuza nici guvernarea, fiindcă nu poți da vina întotdeauna pe Guvern. Noi cumva ne-am obișnuit să învinum statul și guvernanții, să spunem că ei ne-au adus în pragul sărăciei, al disperării și gata, noi plecăm în masă. Nu putem da vina mereu pe factorii din afară. Eu mă întristez cînd oamenii pleacă.

La ce nu ai putea renunța niciodată?

În primul rînd, la carieră. Eu mă simt un om realizat. Al doilea lucru este familia și tot ce am reușit noi să construim și să gestionăm. Poate o să par banală, dar uitați-vă ce toamnă frumoasă avem în jur, ce zi frumoasă de septembrie! Poate există așa ceva și în alte țări ale lumii, dar faptul că noi încă mai avem patru anotimpuri, că avem un umor care este dublu mă ține acasă. Și limba noastră, care, poate pe alocuri este schimonosită de limba rusă sau engleză, umorul specific, pe care nu-l înțelege niciun popor, noi avem ceva specific, doar al nostru.

Xxx

Ce înseamnă pentru tine „acasă”?

Pentru mine acasă înseamnă acolo unde eu simt pace, armonie, dragoste.

Unde te vezi peste 10 ani?

Aceasta este ca întrebare dintr-un interviu de angajare. Mi-e dificil să spun unde mă văd mîine sau peste cinci minute, dar unde mă văd peste zece ani... cred că tot aici. Deci eu plec din Moldova doar în cazul în care o să aibă loc un război mondial, o să vină o bombă sau extratereștri. Sau poate găsesc prin Miami vreo rudă cu un milion de dolari, care-mi spune să las totul și să mă duc să-mi dea banii. Nu cred că în altă parte o să-mi fie mai ușor decît îmi este aici. Iar pe tineri i-aș sfătui să muncească, pentru că doar muncind poți face bani, fie aici, fie acolo. Totul se obține prin muncă.

În cazul în care doriţi să deveniţi protagoniştii rubricii „Nicăieri nu-i ca acasă” sau ştiţi pe cineva care, după ani de pribegie, a ales să rămînă în Republica Moldova, daţi-ne de veste la adresa de email intreaba@noi.md, iar noi cu drag vom arăta lumii întregi motivele care v-au ţinut acasă şi care nu vă lasă să plecaţi.

Partenerii rubricii sînt Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat și Președinția Republicii Moldova.

Alte ediţii ale proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” le puteţi vedea aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?