X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

A revenit acasă în plină pandemie pentru a-și ajuta țara (VIDEO)

31 iul. 2020,, 17:46   Societate
6901 0

A colindat lumea în lung și-n lat, a avut diverse ocazii de a se stabili peste hotare, dar dorul de casă și dorința de a realiza ceva frumos aici, acasă, l-a reîntors de fiecare dată în R. Moldova.

Este vorba despre protagonistul ediției de astăzi a proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă”, Nicolai Pricăuțan, care, în pofida greutăților pe care le întîmpină la moment, activînd în domeniul HoReCa, a revenit acasă în plină pandemie, pentru a-i întinde țării sale o mînă de ajutor și pentru a o salva de la un mare impas.

Trăiește vremuri grele, dar este optimist, spunînd că țara noastră va ieși din această criză. Poate mai greu, dar acest lucru se va întîmpla datorită oamenilor gospodari pe care îi are R. Moldova și care sînt lăudați în întreaga lume.

În continuare puteți citi textul înterviului:

Pentru mine este important să mă stabilesc aici, să am o activitate stabilă aici și poate să dau un exemplu la alții, care, poate, vor încerca să facă ceea ce fac și eu.


Care a fost scopul plecării tale peste hotare?

Scopul meu a fost de a pleca pentru a acumula experiență, pentru a vedea ceva nou, pentru a mă întoarce înapoi în R. Moldova și să încerc să implimentez lucrurile noi pe care le-am văzut acolo, ce ține de domeniul meu de activitate. Desigur, am vrut să văd și țara și orașul Dubai. S-a întîmplat în 2019, atunci cînd nilte persoane au apelat la mine și mi-au propus să merg acolo la serviciu. Eu nu voiam să las aici totul, pentru că eram stibilit aici, aveam un loc de muncă ce necesita răspundere, dar m-am înțeles cu colegii că eu plec doar pentru o perioadă de timp, să văd și să învăț ceva nou și să mă întorc înapoi, așa cum am și făcut. La mine contractul era pentru doi ani, dar eu din start mi-am spus că nu voi sta atît de mult. Din timp era stabilit că voi sta acolo doar jumătate de an, dar planurile s-au schimbat din cauza pandemiei – mult timp doar am stat, nu am lucrat, pentru că totul era închis, dar m-am străduit să nu pierd în zadar acest timp. Am învățat cîte ceva, ce au ei acolo și nu avem noi aici.

Ai fost tentat în acea perioadă să o iei de la capăt în Dubai, fără să mai vrei să revii acasă?

Idei apăreau, dar eu acolo nu mă simțeam ca acasă. Există senzația că ești străin, departe de casă, și la mine nu se primea să las aceste gînduri, dacă îmi reușea, poate rămîneam, dar eu cînd sînt departe nu mă simt bine.

Cînd crezi că va ieși R. Moldova din această perioadă dificilă, cauzată de coronavirus?

Nu curînd, dar nici nu foarte tîrziu. Posibil, în timpul apropiat – în trei luni sau poate în jumătate de an. Este foarte complicat pentru noi, pentru că nu avem venituri, avem doar cheltuieli, întrucît nimeni nu a anulat arenda. Personalul pe care îl avem, ne străduim să-l menținem ca să ne fi emai ușor cînd ne vom redeschide, să nu învățăm atunci alți oameni noi. Este foarte greu la moment, dar sperăm că totul se va termina, noi vom avea răbdare și putere și vom putea relua activitatea. Noi acum nu pierdem timpul în zadar – implementăm și inventăm ceva nou și adăugăm în serviciile noastre.

Motivele care te-au reîntors acasă de atîtea ori sînt...

Motivele mele sînt patriotice. Pînă în 2014, aproape 9-10 ani, eu nu am fost în țară, veneam o dată în an. Într-un timp, aceste plecări m-au plictisit și am decis să mă întorc acasă, să uit de plecări, punîndu-mi și un scop: chiar dacă o să plec, voi pleca pe perioade scurte și doar pentru a învăța ceva nou și să revin la noi acasă. Eu sînt din Soroca și chiar mi-aș dori să fac ceva interesant pentru orașul meu – este unul frumos, unul turistic. Comparînd timpurile de acum cu cele de cînd eram eu mic, am observat că R. Moldova s-a schimbat foarte mult din cauza că foarte mulți au plecat. Am văzut pe internet și la televizor reportaje cu sate goale sau case părăsite și cînd te uiți, vezi că avem o țară foarte frumoasă. Dacă nu noi, altcineva nu o să vină să ne ofere totul. Nu sînt sigur că-mi vor reuși toate astea, dar trebuie de încercat.

Călătorind prin lume, ce spun străinii despre R. Moldova?

Chiar și arabii, pentru că mulți cu care am vorbit eu au fost la noi în Moldova, au o părere foarte bună despre țara noastră, mai ales despre moldoveni. Cineva spune că are 20 de moldoveni care lucrează le el și despre care spunea că sînt gospodari. Explicau cum moldoveanul face lucru, nu contează în ce domeniu, cum strînge tot după el, cum se comportă, cum trăiește, spunînd că sînt atenți, grijulii. Cei care au vizitat Moldova au spus că le-au plăcut natura, vinul și, totuși, în primul rînd, oamenii.

Crezi că ai putea avea o viață liniștită acasă?

Noi am putea face această viață liniștită, să ne schimbăm un pic viziunea, gîndul de a pleca. Da, eu îi înțeleg pe oamenii care pleacă, fiindcă le e greu aici, nu le pot spune nimic. Nu este nimci ușor să faci, dar important e să începi și ceea ce faci să-ți placă. Doar așa se va primi.

La ce te gîndești cînd spui „acasă”?

De exemplu, familia. Și la mine părinții sînt plecați peste hotare, dar atunci cînd vin acasă și-i revăd, mă simt ca acasă. Locurile pe care sînt obișnuit să le văd, chiar Chișinăul, Soroca sau satul meu natal – eu cînd ajung acolo mă simt ca acasă.

În cazul în care doriţi să deveniţi protagoniştii rubricii „Nicăieri nu-i ca acasă” sau ştiţi pe cineva care, după ani de pribegie, a ales să rămînă în Republica Moldova, daţi-ne de veste la adresa de email intreaba@noi.md, iar noi cu drag vom arăta lumii întregi motivele care v-au ţinut acasă şi care nu vă lasă să plecaţi.

Partenerii rubricii sînt Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat și Președinția Republicii Moldova.

Alte ediţii ale proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” le puteţi vedea aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?