Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Petrolul moldovenesc poate oare cointeresa investitorii?

16 dec. 2016,, 12:30   Economie
3423 2
Эксперт: Молдавская нефть вряд ли заинтересует серьезных инвесторов
Foto: noi.md

Problema căutării şi extragerii petrolului în Moldova este abordată practic din ziua proclamării independenţei, dar în condiţiile actuale de instabilitate politică şi de corupţie este prea puţin probabil ca petrolul moldovenesc să prezinte interes pentru investitorii serioşi.


De această părere este directorul Centrului de Cercetări Strategice şi Reforme, economistul Galina Şelari.

Solicitată de agenţia INFOTAG să comenteze proiectul de lege cu privire la petrol, elaborat de Ministerul Mediului, ea este uimită de faptul că în condiţiile programului legislativ actual încărcat, pe agenda discuţiilor, a fost inclus anume acest proiect.

"Economia mondială este în declin, climatul investiţional se înrăutăţeşte. Potenţialii investitori înaintează cerinţe tot mai mari faţă de calitate. A scăzut atractivitatea investiţională în domeniul extracţiei petrolului, aceasta în perioada cînd preţurile la petrol sînt în scădere", a spus expertul.

Ea a menţionat că, în opinia specialiştilor, dacă în Republica Moldova există totuşi zăcăminte de petrol, acestea se află la o adîncime mare, de 3000-7000 metri. Chiar şi explorarea terenului va necesita cheltuieli mari.

Legea are drept obiectiv să asigure cadrul juridic privind cercetarea şi exploatarea substanţelor minerale combustibile - hidrocarburi. Potrivit Strategiei energetice, în perioada 2017-2018, în RM vor fi organizate lucrări de explorare a zăcămintelor petroliere şi a gazelor naturale, iar legea trebuie să asigure reglementarea operaţiunilor petroliere în Moldova, precum şi raporturile care apar în urma desfăşurării lucrărilor petroliere pe teritoriul ţării.

Proiectul prezintă condiţiile de transmitere în proprietate a terenurilor pe care se vor efectua operaţiuni petroliere, sistemele de transportare şi de tranzit al hidrocarburilor, precum şi cerinţele generale de securitate tehnică şi măsurile pentru protejarea mediului la extragerea hidrocarburilor.

În prezent, în RM există două zăcăminte de gaze: în satul Victorovca, raionul Cantemir şi în satul Bereşti, raionul Ungheni, iar zăcămintele de petrol se află în satul Văleni, raionul Cahul. Însă aceste zăcăminte oferă o cantitate nesemnificativă de hidrocarburi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?